Nacionalni dan albuma 2019. obilježit ćemo 12. listopada, a uskoro donosimo više novosti o aktivnostima HDU-a tijekom jeseni!

 

Format glazbenog albuma u jesen 2018. obilježio je 70 godina postojanja. Ova je obljetnica značajna u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe koji su pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge označili po prvi put Nacionalni dan albuma 13. listopada i proveli niz aktivnosti u suradnji s autorima i izvođačima te glazbenim kritičarima i novinarima.

U modernije vrijeme, kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, HDU vraća jednom godišnje u fokus album te slušateljima glazbe omogućuje povratak u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.

Ovo je projekt koji također podržavaju ambasadori – domaći izvođači, a među prvima su bili Mia DimšićVojko VrućinaTony CetinskiKim VersonIvan DečakMladen PuljizTomislav BralićSilente i Dalibor Pavičić.

Povodom Nacionalnog dana albuma, u sklopu različitih aktivnosti, između ostalog diskografi u svojim prodavaonicama omogućavaju prigodne popuste na izabrana izdanja albuma, HDU izdaje knjigu s pričama o albumima, organizira izložbu naslovnica albuma, a u 2018. je s ovim danom po prvi put objavljena i top-lista vinila.