U Beogradu se od 11. do 13. listopada 2018. održao treći po redu Indirekt Showcase Belgrade. To je prvi showcase muzički festival u Srbiji koji je namijenjen agentima, menadžerima, organizatorima festivala, producentima, izdavačima i ostalim profesionalcima u glazbenoj industriji i zaljubljenicima u glazbu kako bi otkrili nove zanimljivosti u glazbenoj industriji i nove mlade izvođače iz cijele Europe.

Tom prigodom, Ivan Božajić, direktor i glavni programer tvrtke Edukod koja stoji iza sustava 1played (sustav za praćenje emitiranja snimaka na radijskim i televizijskim postajama) održao je na SAE Institutu predavanje na temu Primjena informacijskog sustava 1played za airplay monitoring. U jednosatnom druženju pred punom dvoranom prikazan je case study kako 1played funkcionira u Hrvatskoj. Prikazane su sve bitne karakteristike sustava, demonstriran način rada kao i sve mogućnosti primjene poput stvaranja raznih top lista. Objašnjen je i način stvaranja audio fingerprintova te njihova uloga u cijelom sustavu što se pokazalo kao izuzetno zanimljiva tema za okupljene posjetitelje.

Na kraju predavanja, kroz Q & A dio odgovoreno je na brojna pitanja zainteresiranih posjetitelja i na taj način dodatno su im približene mogućnosti sustava i istaknute prednosti u implementaciji jednog takvog sustava na nacionalnoj razini.

Osim raznih glazbenih profesionalaca i predstavnika glazbene industrije na prezentaciji su bili i nazočni predstavnici viših državnih dužnosti Republike Srbije kao i nekoliko državnih agencija te su sa zanimanjem pratili izlaganje i sudjelovali sa svojim pitanjima.

IMG 20181013 WA0006

Suradnja Hrvatske diskografske udruge i tvrtke Edukod koja stoji iza sustava 1played uspješno se ostvaruje već nekoliko godina. Unutar spomenutog perioda, svjetska diskografska organizacija IFPI uputila je posebne pohvale načinu primjene ovog sustava u radu HDU-a.

HDU još jednom skreće pozornost i da svi zainteresirani autori i izvođači emitiranje svojih djela i izvedbi mogu pratiti besplatno putem 1Playeda kroz suradnju s diskografima te uz prethodno javljanje uredu HDU-a. Svi izvođači koji imaju potpisan ugovor s diskografom mogu pristupiti sustavu i u realnom vremenu pratiti emitiranje svojih izvedbi.
Autori obrazac za prijavu mogu preuzeti OVDJE te isti uputiti na adresu hdu@hdu.hr, dok izvođači mogu pristupne podatke dobiti direktno od svog diskografa.