Subscribe Now

Želim primati newsletter i pristajem da HDU koristi moju adresu elektroničke pošte za primanje promidžbenih informacija o aktivnostima HDU-a. Pročitao/la sam i razumijem Pravila privatnosti.

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Korištenjem naše web stranice pristajete na naša pravila privatnosti.

Često postavljana pitanja

HDU predstavlja strukovnu udrugu proizvođača fonograma – diskografa, sa zadaćom da promovira diskografske djelatnosti. Hrvatska diskografska udruga članica je IFPI-ja, međunarodne diskografske organizacije te aktivno sudjeluje u aktivnostima vezanim uz autorsko prav kojim se prepoznaju prava proizvođača fonograma, a rad i afirmacija Hrvatske diskografske udruge očituju se također I u participiranju u raznim glazbenim projektima kroz godinu.

Ciljevi i zadaće HDU-a su:

– Zastupanje i promicanje interesa diskografa – proizvođača fonograma, odnosno interesa glazbene industrije Republike Hrvatske uopće;

– Unaprjeđivanje i promicanje zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava, kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na djelatnost diskografa ili njihovu djelatnost reguliraju;

– Postizanje efikasne i potpune zaštite prava diskografa te potpunog suzbijanja svih oblika nelegalnog umnožavanja fonograma;

– Povezivanje sa svjetskom udrugom diskografa (IFPI), kao i suradnje s ostalim inozemnim strukovnim udrugama;

– Utvrđivanje zajedničkih elemenata ugovora s autorima, izvođačima, licencnim partnerima, distributerima i slično;

– Utvrđivanje zajedničkih kriterija za dodjelu diskografskih nagrada i priznanja;

– Utvrđivanje, odnosno, verifikacija službenih ljestvica o prodaji proizvoda (Top liste najprodavanijih albuma);

– Utvrđivanje zajedničkih elemenata i stavova u odnosu diskografije i članova HDU-IFPI Croatia prema elektronskim medijima, tiskanim i ostalim sredstvima javnog priopćavanja;

– Unaprjeđenje i reguliranje međusobnih odnosa članova HDU-a;

– Druge aktivnosti u funkciji unapređivanja diskografije.

HDU je prvotno osnovana kao udruga fizičkih osoba koje se bave diskografijom i s njom povezanim djelatnostima, budući da je u to vrijeme, prema tadašnjem Zakonu o udrugama, taj oblik udruživanja bio jedini moguć. Međutim, 2004. godine donesena je odluka kojom HDU mijenja naziv te se od tada zove Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF, sa zadaćom prikupljanja i raspodjele naknada od iskorištavanja fonogramskih prava. Također je donesena odluka da se formira i registrira druga udruga koja će nositi naziv Hrvatska diskografska udruga (kakvu poznajemo i danas) kao udruga proizvođača fonograma – diskografa, sa zadaćom da promovira diskografske djelatnosti.

Prema Članku 12. Statuta Hrvatske diskografske udruge, postoje redoviti, pridruženi i počasni članovi Udruge.

Redoviti članovi HDU – IFPI Croatia mogu biti pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, diskografi – proizvođači fonograma u smislu odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske, kao i oni diskografi koji na osnovi ugovora imaju isključivo pravo da na teritoriju Republike Hrvatske zastupaju inozemnog nakladnika.

Redovito i pridruženo članstvo se stječe temeljem prihvaćanja poziva Upravnog odbora za pristup u članstvo. Upravni odbor 2/3 većinom glasova svih članova Upravnog odbora poziva određenu pravnu osobu da pristupi u članstvo. Članstvo se stječe danom prihvaćanja poziva.

Više informacija dostupno je u Statutu HDU-a.

Međunarodni sustav identifikacije zvučnih i video zapisa (The International Standard Recording Code), odnosno ISRC, je međunarodni sustav identifikacije zvučnih i video zapisa. ISRC je besplatan način jedinstvene i trajne identifikacije zvučnih i video zapisa.

ISRC je korišten diljem svijeta od strane producenata zvučnih i video zapisa, od strane digitalnih servisa i kolektivnih organizacija za ostvarivanje prava.

Svoj ISRC kod za Hrvatsku možete dobiti na sljedećem mjestu:

International ISRC Agency

c/o IFPI Secretariat

10 Piccadilly

London W1J 0DD

United Kingdom

Email: isrc@ifpi.org

Telephone: +44 (0)20 7878 7952

Fax: +44 (0)20 7878 7950

ISRC pomaže izbjeći višeznačnost i pojednostavljuje upravljanje pravima kada su zapisi korišteni u više različitih formata, distribucijskih kanala ili proizvoda. ISRC ostaje fiksna točka kada se zapis koristi kroz različite servise, preko granica ili u različitim licencnim ugovorima.

Top-liste Hrvatske diskografske udruge donose aktualne podatke o radijskom emitiranju najnovije domaće i strane glazbe, prodaji albuma u CD i vinilnom izdanju te streamingu istih na platformi Deezer. Kada je riječ o top-listi emitiranja (HR Top 40), na istoj se nalaze sve aktualne snimke stare maksimalno 52 tjedna, a čije se emitiranje prati unutar sustava 1played.

Kako bi se snimke pratile unutar spomenutoga sustava, potrebno je dostaviti ih od strane proizvođača i vlasnika fonograma (diskografa) direktno u sustav 1played, nakon čega se izrađuje zvučni fingerprint prema kojemu se prati njihovo emitiranje u realnom vremenu.

1played je sustav koji uživo prati radijski stream diljem Hrvatske te obuhvaća preko 140 radijskih postaja u zemlji. Riječ je o sustavu koji je nastao na inicijativu Hrvatske diskografske udruge, u potrebi za što egzaktnijim podacima o emitiranju snimaka, a kako bi se javnosti predstavili točni podaci unutar službenih nacionalnih top-lista emitiranja.

Sustav funkcionira na način da se iz snimaka, dostavljenih od strane vlasnika fonograma, kreira tzv. zvučni fingerprint, prema kojemu se prati radijski stream istih u razdoblju 0-24 svakoga dana. Pritom se u obzir za kreiranje top-lista emitiranja u obzir uzima vrijeme od 6 sati ujutro do 1 ujutro sljedećega dana.

Prema podacima 1played sustava, Hrvatska diskografska udruga kreira liste HR Top 40 i Zabavni hit mjeseca, a na temelju istih svake godine dodjeljuje i Godišnja priznanja u kategorijama Pjesme godine, Ženskog izvođača godine, Muškog izvođača, Grupe godine i Novog izvođača godine.

U sustavu račun mogu imati podjednako diskografi, kao i izvođači te autori. Kako bi izvođači i autori pratili svoje snimke u sustavu, potrebno je zatražiti dozvolu od strane vlasnika fonograma (diskografa).

Zahtjev za kreiranje računa u 1playedu šalje se na mail hdu@hdu.hr na način da se kreira dopis, koji se potpisan i skeniran pošalje mailom.

Nakon kreiranja računa, korisnik dobiva podatke za login u sustav te uputstva za prijavu i praćenje snimaka.

WordPress Theme built by Shufflehound.
Adresa: Ulica kneza Borne 5, Zagreb, Hrvatska / Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 09:00 - 17:00 / email: hdu@hdu.hr  Telefon: +385 1 3668 194