Subscribe Now

Želim primati newsletter i pristajem da HDU koristi moju adresu elektroničke pošte za primanje promidžbenih informacija o aktivnostima HDU-a. Pročitao/la sam i razumijem Pravila privatnosti.

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Korištenjem naše web stranice pristajete na naša pravila privatnosti.

O nama

Hrvatska diskografska udruga – HDU – utemeljena je 14. lipnja 1995. godine.

 

HDU je prvotno osnovana kao udruga fizičkih osoba koje se bave diskografijom i s njom povezanim djelatnostima, budući da je u to vrijeme, prema tadašnjem Zakonu o udrugama, taj oblik udruživanja bio jedini moguć. U prvom Upravnom odboru HDU-a bili su: Hrvoje Markulj – predsjednik, Veljko Despot – dopredsjednik, Zdravko Josipović – tajnik, Šima Jovanovac i Branko Paić.

Udruga je aktivno sudjelovala u izradi teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu kojim se po prvi put prepoznaju prava proizvođača fonograma, dakle prava diskografa. Rad i afirmacija Hrvatske diskografske udruge očitovala se također u participiranju u raznim akcijama i medijima.

Donošenjem novog Zakona o udrugama pružena je mogućnost da se realizira prvotna ideja diskografa – osnivanje udruge pravnih osoba. Sukladno tome, 1998. godine usvajaju se promjene Statuta kojima redovni članovi udruge mogu biti samo pravne osobe, dok fizičke osobe mogu postati počasni članovi i to isključivo utemeljitelji i osnivači udruge.

Krajem studenog 1999. godine Hrvatska diskografska udruga dobila je suglasnost Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za ubiranje naknade s osnove prava proizvođača fonograma. 2000. godine usvojen je novi Statut kojim je HDU dobila novi ustroj te se sukladno načelima IFPI-a transformirala i uskladila sa diskografskom slikom današnjice.

Već tada je HDU imala vrlo dobru suradnju sa svjetskom udrugom diskografa IFPI, te dobivala pohvale za rad, poglavito u dijelu antipiratskih aktivnosti, ali i u dijelu prikupljanja naknade čije zakonsko utemeljenje postoji od srpnja 1999., a prvi ugovor potpisan je 2000. godine.

2004. godine donesena je odluka kojom HDU mijenja naziv te se od tada zove Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF, sa zadaćom prikupljanja i raspodjele naknada od iskorištavanja fonogramskih prava. Također je donesena odluka da se formira i registrira druga udruga koja će nositi naziv Hrvatska diskografska udruga kao udruga proizvođača fonograma – diskografa, sa zadaćom da promovira diskografske djelatnosti.

Zahvaljujući uspješnom radu, početkom 2007. HDU je postala i službeno član IFPI-a. Predsjednik Udruge je Želimir Babogredac (direktor diskografske kuće Croatia Records), a uz njega se u Upravnom odboru nalaze i dopredsjednik Branko Komljenović (Menart), Silvije Varga (Dancing Bear), Boris Horvat (Aquarius Records), Kristina Krajna (Hit Records), Branko Paić (Scardona), i Dario Draštata (Dallas Records).

 

Ciljevi i zadaće HDU-a su:

  • Zastupanje i promicanje interesa diskografa – proizvođača fonograma, odnosno interesa glazbene industrije Republike Hrvatske uopće;
  • Unaprjeđivanje i promicanje zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava, kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na djelatnost diskografa ili njihovu djelatnost reguliraju;
  • Postizanje efikasne i potpune zaštite prava diskografa te potpunog suzbijanja svih oblika nelegalnog umnožavanja fonograma;
  • Povezivanje sa svjetskom udrugom diskografa (IFPI), kao i suradnje s ostalim inozemnim strukovnim udrugama;
  • Utvrđivanje zajedničkih elemenata ugovora s autorima, izvođačima, licencnim partnerima, distributerima i slično;
  • Utvrđivanje zajedničkih kriterija za dodjelu diskografskih nagrada i priznanja;
  • Utvrđivanje, odnosno, verifikacija službenih ljestvica o prodaji proizvoda (Top liste najprodavanijih albuma);
  • Utvrđivanje zajedničkih elemenata i stavova u odnosu diskografije i članova HDU-IFPI Croatia prema elektronskim medijima, tiskanim i ostalim sredstvima javnog priopćavanja;
  • Unaprjeđenje i reguliranje međusobnih odnosa članova HDU-a;
  • Druge aktivnosti u funkciji unapređivanja diskografije.
WordPress Theme built by Shufflehound.
Adresa: Ulica kneza Borne 5, Zagreb, Hrvatska / Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 09:00 - 17:00 / email: hdu@hdu.hr  Telefon: +385 1 3668 194