Servis za praćenje emitiranja glazbenih snimaka, 1played, ima novo, atraktivnije i pristupačnije korisničko sučelje! Brojni korisnici sustava odsad će do svih relevantnih podataka dolaziti još lakše putem moderniziranog sučelja prilagođenog potrebama korisnika. Osim novog dizajna, u želji za daljnjim poboljšanjem usluge, dodatno je skraćeno vrijeme generiranja izvještaja što će, vjerujemo, razveseliti sve diskografe, autore i izvođače koji se koriste ovim sustavom!

Došlo je vrijeme da nakon dugog razdoblja od lansiranja sustava 1played napravimo određene nadogradnje na korisničkom sučelju. Dosadašnje su izmjene uvijek bile vezane za broj snimaka i postaja koje se prate, brzinu i točnost detekcije, itd., a sada je došlo vrijeme da se naprave određene estetske izmjene na dijelu koji korisnici svakodnevno vide.

U suradnji s našim korisnicima i partnerima optimizirali smo sučelje i naglasak stavili na izgled koji je prilagođen ne samo računalima, već i pametnim telefonima. Novo je sučelje brže i kroz nadolazeći ćemo period svakodnevno raditi na njemu kako bismo ga maksimalno prilagodili korisnicima kad je riječ o brzini obrade i prikazu podataka, ovom je prilikom izjavio Ivan Božajić, kreator sustava.

Podsjetimo, 1played predstavlja servis za sve dionike glazbene industrije, radijske i televizijske postaje, a kroz svoje moderno web korisničko sučelje svim korisnicima pruža uvid u veliku količinu podataka. Posredstvom ovog sustava mogu se pratiti točan datum i vrijeme emitiranja snimke, postaju (radio ili TV) na kojoj se snimka emitirala, razni statistički izvještaji po periodu koji sam korisnik zadaje kroz aplikaciju i brojne druge mogućnosti, a svi se podaci mogu pregledati putem sučelja ili preuzeti.

Servis na području Republike Hrvatske trenutno prati preko 140 radijskih postaja, a dodatno se prate i radijske postaje diljem regije, dok je kapacitet dodavanja novih postaja neograničen.

O važnosti sustava progovorio je i direktor diskografske kuće Menart i dopredsjednik HDU-a, Branko Komljenović:

1played postao je neizostavni alat za praćenje airplaya koji svakom diskografu donosi pravu sliku situacije emitiranja snimaka na radio postajama u Hrvatskoj i u regiji. Od trenutka kada je taj alat postao dostupan diskografima, te preko njih, izvođačima i autorima, postao je zaista dnevni alat za praćenje airplaya. Činjenica da se zapravo radi o hrvatskom proizvodu čini nas još dodatno ponosnima jer zaista nimalo ne zaostaje za ponajboljim svjetskim sličnim alatima koji se trenutno nude na tržištu i zasigurno smo sigurni da će u ovom slučaju hrvatska kreativnost preći granice same države. U današnjem digitaliziranom svijetu, bitno je imati informaciju što prije da biste znali što se dešava s Vašim snimkama, stoga je 1played zaista neizostavan alat za dnevno praćenje emitiranja.

Hrvatska diskografska udruga zahvaljujući upravo ovom sustavu prati sve pjesme emitirane na radijskim postajama i objavljuje HR top 40, jedinu službenu, točnu i sveobuhvatnu listu radijskog emitiranja domaće glazbe, a koja se ujedno prikazuje u emisiji Top.Hr na RTL Televiziji. Uz navedeno, iz sustava se generiraju i strane top liste (Airplay Radio Chart) te Zabavni hit mjeseca. Na temelju podataka iz sustava dodjeljuju se i godišnje nagrade Hrvatske diskografske udruge.

Od kolikog je značaja 1played za naše izvođače i korisnike potvrđuje i poznata pjevačica Franka Batelić:

„S obzirom na trud i napor koje svakodnevno ulažemo u svoje pjesme, jasno je da težimo tome da se one što više približe publici. Pritom veliku ulogu imaju upravo radijske postaje, zahvaljujući kojima se pozicioniramo i na top listama emitiranjima, a svaki uspjeh među najemitiranijima za nas je najbolji poticaj u daljnjem stvaralaštvu. Da bih i ja pratila koliko se, kada i gdje moje pjesme emitiraju, koristim upravo 1played. Sustav je jednostavan za korištenje i daje nam svakodnevno rezultate na uvid, u svakom trenutku“.

Ovaj je napredak još jedan u nizu neprekidnih nastojanja naših tvoraca za održavanjem zavidne razine inovativnosti, profesionalnosti i kreativnosti kojima možemo parirati sličnim europskim sustavima.

Svi zainteresirani autori i izvođači emitiranje svojih djela i izvedbi mogu pratiti besplatno putem 1playeda kroz suradnju s diskografima te uz prethodno javljanje uredu HDU-a. Svi izvođači koji imaju potpisan ugovor s diskografom mogu pristupiti sustavu i u realnom vremenu pratiti emitiranje svojih izvedbi. Autori obrazac za prijavu mogu preuzeti OVDJE te isti uputiti na adresu hdu@hdu.hr, dok izvođači mogu pristupne podatke dobiti direktno od svog diskografa. Postojećim korisnicima svi podaci za pristup sustavu 1played ostaju neizmijenjeni, a svi zainteresirani koji se žele priključiti ovom servisu više informacija mogu pronaći na http://1played.com/. U slučaju dodatnih upita slobodno nam se obratite i na  hdu@hdu.hr.