Brojni poznati s diskografima proslavili 20 godina Hrvatske diskografske udruge

Hrvatska diskografska udruga (HDU) proslavila je 20. rođendan u društvu velikog broja izvođača te najznačajnijih domaćih i regionalnih diskografskih imena.

Cjelodnevni događaj započeo je svečanim dijelom u jutarnjim satima te završio velikom proslavom u klubu Johann Franck u Zagrebu. Podršku najvećoj i najznačajnijoj regionalnoj diskografskoj udruzi pružili su i brojni izvođači, od Davorina Bogovića, Opće opasnost, Ivane Kindl, Sandija Cenova, grupe Frajle, Meritas, Mangroove, Harija Rončevića, Mile Elegović, Jurice Popovića i Matije Vuice te još mnogih drugih, a neizostavan je bio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić koji je također došao uputiti svoje čestitke. Za dobru plesnu atmosferu pobrinuli su se Neno Belan & Fiumens koji su digli na noge sve okupljene.

HDU na jednom mjestu okuplja domaće i strane tvrtke u zajedničkoj misiji stvaranja kvalitetnog i profesionalnog ozračja poslovanja cijele glazbene industrije te zaštite autorskih i srodnih prava. Upravo na tom tragu Svjetska diskografska organizacija (IFPI-a) dodijelila je i Zlatnu ploču Hrvatskoj diskografskoj udruzi za njen rad u proteklih 20 godina. Ovo se priznanje u pravilu dodjeljuje izvođačima za iznimne uspjehe, ali prema riječima Laurija Rectharda visokog predstavnika IFPI-a, upravo su ovom gestom željeli ukazati na značaja rad HDU-a kako u Hrvatskoj tako i u sklopu Svjetske organizacije.

U jutarnjem dijelu programa Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge uručio je i posebne zahvalnice članovima prvog Upravnog odbora udruge Hrvoju Markulju, Branku Paiću, Veljku Despotu, Zdravku Josipoviću te Šimi Jovanovcu za njihov doprinos njenu osivanju te promocijanju interesa hrvatske glazbene industrije uopće. Posebna zahvalnica dodijeljena je i Siniši Škarici kao jednom od bivših predsjednika HDU-a.

Sami izvođači ističu kako su veze diskografa i izvođača gotovo obiteljske i kako jedni bez drugih ne mogu. Dražen Žerić Žera iz grupe Crvena jabuka ističe kako je odnos diskografa i izvođača „kao prst i nokat“ ili kao „žica i gitara i da jedno bez drugog ne ide“.

Koji su to izvođači putem video čestitke uputili najljepše želje Hrvatskoj diskografskoj udruzi pogledajte