Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF obratili su se ministrici kulture i medija – Nini Obuljen Koržinek – povodom donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim bi se trebala implementirati Direktiva o autorskom pravu i srodnim praviman na jedinstvenom digitalnom tržištu (tzv. DSM Direktiva).

Kao što svi znamo, rok za implementaciju Direktive je 07. lipnja 2021. godine.

Iako je Republika Hrvatska bila među prvim zemljama u Europskoj uniji koja je započela postupak implementacije te iako je provedena sva predviđena zakonska procedura i Zakon je prošao prvo čitanje u Saboru Republike Hrvatske još početkom veljače, drugo čitanje još nije niti u najavi.

U međuvremenu su pojedine zemlje Europske unije koje su s procedurom krenule poslije nas, Direktivu već implementirale ili su pri kraju s postupkom.

S obzirom na to da je zadnji nacrt Zakona usklađen s duhom Direktive, u smislu da se njime osigurava još bolji položaj nositelja prava na digitalnom tržištu u odnosu na velike internetske platforme, što je i osnovni cilj Direktive, u ime naših članova – proizvođača fonograma i glazbenih izdavačkih kuća apeliramo da se Zakon usvoji unutar propisanog roka kako bi nositelji prava što prije mogli početi ostvarivati prava koja su im zajamčena.