Hrvatska diskografska udruga od danas donosi brojne playliste najbolje domaće glazbe na servisu Apple Music. Tako se u promotivnom besplatnom razdoblju od šest mjeseci upoznajte s tjedno ažuriranom playlistom „novo“ s ponudom najnovijih pjesama domaće glazbene produkcije, a u setu playlista naći će se „uvijek dobre“, „pop“, „zabavno“, „alternativa“, „vikend party“ i „nedjeljni chill“.

ZAGREB, 12. lipnja 2020. – Hrvatska diskografska udruga (HDU) od danas ima vlastiti profil na streaming servisu Apple Music. Profil će donositi ažurirane playliste nove domaće glazbe, kao i pjesama odabranih prema žanrovima i raspoloženjima.

Riječ je o atraktivnom digitalnom novitetu namijenjenom što boljem snalaženju među svim posebnostima koje nudi domaća glazbena scena, ali i omogućavanja redovnog preslušavanja najnovijih radova domaćih glazbenika. Isto tako, riječ je o dodatnoj platformi kojom HDU potiče najudobniji način uživanja u glazbi, digitalnim platformama za streaming glazbenih sadržaja.

Dolazak servisa Apple Music u Hrvatsku smatra se izrazito značajnim za razvoj kulture glazbenog streaminga, slušanja glazbe i dodatnog pozicioniranja glazbene kreativnosti u sklopu kreativnih industrija u našoj zemlji. U Apple Musicu se, samo jednim klikom, dolazi do više od šezdeset milijuna pjesama, niza atraktivnih playlista i radijskih programa.

„Za glazbenu industriju i glazbeno poslovanje, za same izvođače i druge sudionike glazbene scene i za publiku. Svakako je značajno što je i Apple konačno, naglašavam KONAČNO, stigao i u Hrvatsku“, rekao je Boris Horvat, član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Aquarius Records, i dodao: „Iskreno se nadam da će svojom snagom i veličinom koja stoji iza servisa, vrlo brzo nadoknaditi kasniji dolazak. Mnogi su se navikli na ‘besplatno’ konzumiranje glazbe i proces u kojem navikavate korisnika da treba plaćati nešto što je konzumirao navodno besplatno je sigurno dugotrajan. Ipak, tu vrijedi reći kako je to besplatno pod navodnicima zato što svatko plaća nekog operatera i pristup internetu, ali ne i vlasniku sadržaja. No i to će, nadam se, riješiti nova EU direktiva“.

Apple Music je nastao 2015. godine i ima preko 70 milijuna korisnika diljem svijeta. U ponudi mu je preko šezdeset milijuna pjesama, a moguće je koristiti ga isključivo putem pretplate.  Zanimljivo je spomenuti da je dolaskom u Hrvatsku korisnicima ponuđena je iznimno atraktivna mogućnost: besplatno korištenja servisa u trajanju od šest mjeseci, a nakon toga u izrazito isplativom iznosu od 44.99 kuna mjesečno za pojedinačnu, odnosno 66,99 kuna za obiteljsku pretplatu. Obiteljska pretplata tako podržava i do šest članova jednog profila, što znači da po jednom članu plaćate – nešto više od 11 kuna mjesečno za legalan i kvalitetan sadržaj.

Digitalni streaming servisi omogućuju veću vidljivost izvođačima, kako lokalno tako i globalno. Osim toga, digitalni servisi izvođačima omogućuju jedan izvor prihoda, što se u današnje doba pokazalo iznimno važnim. S povećavanjem broja korisnika streaming servisa u Hrvatskoj, i domaći autori i izvođači jasno će se upoznati s prednostima digitalnih streaming servisa.

„Digitalni servisi za streaming glazbe više nisu budućnost konzumacije glazbe niti budućnost glazbene industrije, oni su naša sadašnjost. Jako mi je drago što je Hrvatska počela ići u korak s ostatkom zapadnog svijeta što se toga tiče“, ističe višestruki dobitnik nagrade Porin  J.R. August,  „ja koristim gotovo sve streaming platforme u svrhu predstavljanja svoje glazbe, svojih pjesama i albuma. Samo je pitanje vremena kada će oni i u Hrvatskoj postati popularniji čak i od radija!“

Članovi dua pocket palma dodat će kako su streaming servisi poprilično korisna stvar. Jako je zgodno odmah imati gotovo svu glazbu koju poželiš. Mi, osobno, jako volimo i kasete i ploče, no smatramo to dosta drugačijim načinom slušanja glazbe, a i danas nam je nezamislivo izaći van bez para slušalica i sve moguće glazbe na dlanu’.

Apple Music, kao jedan od digitalnih servisa za streaming glazbe, predstavlja mnogo više od virtualnog glazbenog suputnika. On nam, svojom glazbenom ponudom i mogućnostima koje nudi, uljepšava svakodnevicu i pristup glazbi. Možemo mu pristupiti putem mobilne aplikacije za naše mobitele ili ostale prijenosne uređaje. Jednako ga tako možemo pronaći u obliku stolne aplikacije za naša računala ili mu pristupiti putem browsera. Nije ograničen na iOS operativne sustave te ga tako koristiti mogu slušatelji različitih operativnih sustava kao što su MacOS, Windows, iOS, Android i iPadOS.

„Uz njega možete uživati i provesti sate i sate zabavljajući se i istraživati glazbu“, reći će glazbenik i vlasnik diskografske etikete Karpo Media Branimir Mihaljević. To znači da možete pretraživati glazbu, slagati vlastite playliste omiljenih pjesama ili slagati osobnu virtualnu biblioteku dragih albuma. Pjesme sa servisa Apple Music mogu vas buditi putem vašeg mobitela, a njegovi algoritmi mogu vam nuditi glazbu sukladno vašem ukusu. Možete otkrivati novu i nepoznatu glazbu ili jednostavno, putem značajke radio, pustiti servisu da, na temelju jedne omiljene pjesme, neprekidno svira vama privlačnu glazbu.

Moguće je pretraživati glazbu putem riječi pjesama ili pratiti lyricse slušajući svaku od pjesama. Isto tako, servis putem sučelja donosi prijedloge aktualnih albuma, ali i najave skorašnjih izdanja. I još! Apple Music donosi mogućnost slušanja globalnog radija Beats 1, glazbenih podcasta i specijaliziranih radijskih stanica, ali i pregledavanje videospotova.

„Vjerujemo da će se uvoditi sve više i više različitih streaming servisa i da će se ljudi jednostavno priviknuti na to, to će prijeći u nešto što je svima sasvim normalno, kao što je situacija i van Hrvatske“, naglašavaju članovi grupe pocket palma.

Boris Horvat po ovom pitanju zaključuje: „Konačno smo na dobrom smo putu. Na godišnjoj razini u Hrvatskoj bilježimo rast digitalne konzumacije glazbe od oko 30 do 35 posto. To je dobar postotak, ali je osnovica jako niska tako da ne možemo još uvijek govoriti o prihodima koji bi mogli zadovoljiti potrebe industrije. Ako će se servisima Apple Music, Deezer, YouTube Music i Google Play, pridružiti i Spotify – a postoje neke najave da bi se to konačno moglo dogoditi u trećem kvartalu – mislim da bi 2021. godina mogla biti ona u kojoj bi mogli konačno reći – digital je ‘on’!“

Digitalno doba već je u punom jeku u Hrvatskoj diskografskoj udruzi te je profil na Apple Musicu još jedan od iskoraka u skladu s brzim razvojem ove uzbudljive strane glazbene industrije. Na službenom profilu Hrvatske diskografske udruge tako ćete moći otkriti brojne playliste najbolje domaće glazbe. Svakoga petka ažurirat će se playlista novo s ponudom najnovijih pjesama domaće glazbene produkcije, a playlista uvijek dobre četvrtkom će podsjećati na pjesme iz različitih glazbenih razdoblja. Tu će biti i liste pjesama za tulum (vikend party) i opuštanje (nedjeljni chill), jednako kao i žanrovske playliste pop, zabavno i alternativa s novim žanrovskim izdanjima zabavne, pop i produkcije alternativnog zvuka.

Preostaje vam još samo jedno: uputite se na profil Hrvatske diskografske udruge na Apple Musicu i uživajte u najboljoj domaćoj glazbi na najudobniji način – na digitalnim servisima za glazbeni streaming!