Hrvatska diskografska udruga najavljuje drugi ‘Mjesec glazbe u Zagrebu’

Hrvatska diskografska udruga (HDU), uz podršku najvećih hrvatskih diskografskih kuća te ZAPRAF-a – kolektivne organizacije za zaštitu prava proizvođača fonograma, i drugu godinu zaredom organizira Mjesec glazbe  u Zagrebu.

Ovogodišnja događanja u mjesecu travnju započinju nagradnim natječajem Upoznaj svoj idola kroz koji će ljubitelji domaće glazbe moći upoznati Tonyja Cetinskog, Davora Gopca te bend Pravila igre. Natječaj traje od 5. do 10. travnja, a svi zainteresirani mogu sudjelovati putem Facebook stranice Hrvatske diskografske udruge. U drugom dijelu mjeseca bit će objavljeno još jedno veliko glazbeno ime koje će obožavatelji moći upoznati. Također, u sklopu ove manifestacije, 13. travnja, bit će održana i edukacija o autorskom i srodnim pravima u zagrebačkoj IX. Gimnaziji gdje će uz predstavnike HDU-a i ZAPRAF-a, cure iz grupe Meritas pričati o važnosti legalnih načina slušanja glazbe za njih kao glazbenice.

U subotu, 21. travnja, obilježit će se i tradicionalni Dan prodavaonica ploča (Record store day). Tim povodom u glazbenim dućanima hrvatskih diskografa održat će se brojni glazbeni nastupi i druženja koja će pratiti prigodni popusti i posebna izdanja.

Mjesec glazbe u Zagrebu završit će uoči Svjetskog dana intelektualnog vlasništva predstavljanjem rezultata velikog istraživanja Hrvatske diskografske udruge o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, prvog takvog sveobuhvatnog istraživanja u našoj zemlji. Nakon predstavljanja rezultata održat će se panel rasprava na ovu temu gdje će sudjelovati relevantni govornici iz domene zaštite autorskog i srodnih prava. Teme koje se, između ostalog, planiraju otvoriti ovim panelom su koliko poštivanje intelektualnog vlasništva te autorskog i srodnih prava može imati utjecaj na gospodarstvo Hrvatske te koliko je to zaista važna kulturna i gospodarska grana.

Predstavljanje rezultata i panel rasprava održat će 24. travnja u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca u prostorijama udruge na adresi Radnička cesta 52/1, 10000 Zagreb, s početkom u 10 sati. Predstavljanje će biti otvoreno kako za medije tako i za zainteresiranu javnost.

Imajući u vidu uspješnu prošlogodišnju manifestaciju, HDU očekuje da i ovogodišnje aktivnosti privući veliki broj zainteresiranih.