Hrvatski diskografi i HDS ZAMP potpisali novi ugovor

Hrvatska diskografska udruga (HDU) potpisala je novi ugovor s HDS ZAMP-om o uvjetima korištenja glazbenih autorskih djela prilikom eksploatacije od strane diskografa. Ugovor je unaprijeđen i usklađen s ugovorom koji su na svjetskoj razini potpisali IFPI i BIEM, krovna svjetska diskografska i autorska organizacija.

„Diskografija je izdavanje i publiciranje glazbe. To je proces koji je započeo još pedesetih godina prošlog stoljeća, a danas je prisutan u jednoj novoj formi. Prilagođavanje današnjim vremenima bilo je neophodno. Danas nemamo velike tiraže, ali imamo puno pjesama i mladih talentiranih glazbenika koje treba razvijati i taj proces ne smije stati. Treba dati šansu mladima da rade dobre pjesme koje će se slušati i za 20-30 godina, a upravo  ovaj ugovor to dozvoljava i stvara uvjete za bolju suradnju svih u glazbenoj industriji“, istaknuo je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa.

Babogredac je dodao i kako je raniji ugovor bio zasnovan na komadnoj prodaji ploča i CD-a, a ovaj je prilagođen novim trendovima: „HDS ZAMP je naš stariji brat, prepoznali su prava proizvođača fonograma i pružili su nam ruku kad smo prije 20 godina osnivali svoju udrugu. Partner su u kojeg treba vjerovati i s kojim treba surađivati i na budućim digitalnim platformama, što mi i činimo“.

Direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec istaknuo je kako se kod potpisivanja ugovora gledalo da se uvaže obje strane: „Bolje smo definirali minimalne naknade za autore, razdoblja prijave, rokove otplate i druge novitete, a dodatno trebamo poraditi i na digitalnom iskorištavanju glazbe, premium izdanjima uz tisak te izvozu. Dobro surađujemo s hrvatskim diskografima, a ovo su samo neka otvorena pitanja za koja vjerujem da ćemo brzo dogovoriti“.

„Danas se diskografija potpuno promijenila te smo stoga morali mijenjati ugovor sa ZAMP-om koji datira još iz devedesetih godina. Cijela industrija morali se prilagoditi vremenu. Pazimo na odnose s autorima i izvođačima. To je timski rad i jedni bez drugih ne možemo, a rezultati to pokazuju“, istaknuo je Branko Paić, direktor Scardone i član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge, dodavši kako se ponekad osjeća kao trener kojem je cilj okupiti najbolju ekipu kojoj će pomoći kapitalom, iskustvom i znanjem.

Direktor Menarta i dopredsjednik HDU-a Branko Komljenović ističe pak kako je ovim ugovorom bilo važno uvažiti realnost diskografije. Vjeruje da će sva otvorena pitanja dogovoriti na zadovoljstvo svih uključenih strana jer je svima cilj da industrija raste i razvija se.

„Novim ugovorom sa ZAMP-om ostvarili smo određene pomake i približili se jedni drugima. Svi smo skupa u procesu stvaranje glazbe, a tu smo da budemo podrška glazbenicima i veza prema publici“, dodao je za kraj Boris Horvat, direktor Aquarius Recordsa, također član Upravnog odbora HDU-a.