ZAGREB, 19. svibnja – Hrvatski katolički radio (HKR) dobitnik je posebnog priznanja Hrvatske diskografske udruge (HDU) za doprinos hrvatskoj glazbi. Posebno priznanje dodijeljeno je povodom 25. godišnjice emitiranja HKR-a, a predstavnicima radija uručio ga je dopredsjednik HDU-a Branko Komljenović.

Kao značajan sudionik radijskog ekosustava u našoj zemlji, Hrvatski katolički radio sustavno prati zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni i daje doprinos kretanjima i razvoju domaće glazbene industrije. O razmjerima predanosti sustavnog praćenja rada domaćih diskografa i glazbenika, govori nam podatak kako je Hrvatski katolički radio kako je u jednom periodu istovremeno emitirao 23 autorske emisije koje su pokrivale različita glazbena područja i upravo ta raznolikost obilježila je HKR u hrvatskom eteru.

Želja svih diskografa bila je  da se na ovaj način Hrvatskom katoličkom radiju čestita rođendan i zaželi još puno ovako lijepih godina praćenja domaće glazbe. Sretni smo da možemo biti ovdje i uveličati vam vaš jubilej”, istaknuo je Branko Komljenović prigodom gostovanja u eteru Radija. U ime HKR-a, priznanje su tom prilikom primili v.d. ravnatelja HKR-a preč. dr. sc. Krunoslav Novak i glavni glazbeni urednik glazbene redakcije HKR-a Slavko Nedić.

Branko Komljenović u razgovoru sa svojim domaćinima u eteru Hrvatskog katoličkog radija (foto: HKR)

Ponosno mogu reći, hvala Hrvatskoj diskografskoj udruzi za dodijeljeno priznanje, rekao je tom prilikom  preč. dr. sc. Krunoslav Novak i istaknuo: Hvala svima onima koji su doprinijeli tome da budemo prepoznati kao oni koji su kroz 25 godina zaslužili priznanje puštajući glazbu, pjevajući vlastite autorske pjesme prepoznajući pravi trenutak da puste pjesmu koja je u tom trenutku potrebna.”

Slavko Nedić je podvukao kako odabirom glazbe, Hrvatski katolički radio nastoji opravdati svoje ime: “To znači da u programu već dugo vremena pokušavamo uključiti i hrvatsko i katoličko. Kad govorimo o domaćoj glazbi, govorimo o glazbi domaćih autora i izvođača, a kada govorimo o duhovnoj glazbi, govorimo i o glazbi različitih denominacija i drugih jezika. Možemo se pohvaliti i s ukrajinskom glazbom, pa tako u ovim trenucima rata, kada molimo za Ukrajinu, emitiramo njihovu glazbu.”

Hrvatski katolički radio u svojem glazbenom programu ima više od 70% domaće glazbe. Vodeći ljudi radija ističu kako se Hrvatski katolički radio već više od 10 godina nalazi među 10 najslušanijih radio postaja u Hrvatskoj.