Hrvatska diskografska udruga (HDU) skreće pozornost sudionicima glazbene industrije, autorima, izvođačima, diskografima i drugim dionicima glazbenog poslovanja, da je moguće da postanu predmetom dezinformacije i poslovne manipulacije od strane Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP).

Dio izvođača je ovih dana primio obavijest i poziv za potpisivanje nove punomoći HUZIP-u. Članovi HDU-a smatraju da taj dokument nije u potpunosti u skladu sa Zakonom.

O čemu se radi?

Novo potpisivanje punomoći donosi sa sobom i novi obrazac koji sadrži ozbiljnu mogućnost posezanja HUZIP-a za izvođačkim naknadama od prava od korištenja snimaka na digitalnim glazbenim servisima, s osnovama sumnje u stjecanje dodatnih materijalnih sredstava za samu izvođačku organizaciju (HUZIP).

Naime, u novi obrazac punomoći koji  HUZIP daje na potpis uvrštena su i ona  prava izvođača koja se ne moraju ostvarivati obvezno preko HUZIP-a. Prvenstveno se to odnosi na prava koja se ostvaruju na internetu, od YouTubea, Facebooka, Instagrama i TikToka do digitalnih glazbenih servisa kao što su Spotify, Deezer, Apple Music, TIDAL i mnogi drugi. Sukladno postojećoj praksi u glazbenoj industriji u svijetu i u Hrvatskoj, izvođači imaju mogućnost individualno – slobodnom voljom i u dogovoru sa svojim diskografom – regulirati ova prava i to bi trebalo biti temeljno načelo poslovanja. 

U punomoći HUZIP-a nije ostavljena mogućnost izbora, što je suprotno propisanim pravilima i vodi nas u pravnu nesigurnost. 

Preporuka Hrvatske diskografske udruge je da izvođači što prije kontaktiraju svoje diskografe ili se posavjetuju s odvjetnicima specijaliziranim za autorsko pravo kako bi dobili potpune i korektne informacije o svojim pravima.

Ako ste već potpisali punomoći, istu možete u bilo kojem trenutku pisanim putem otkazati u cijelosti ili djelomično (tako da se odnosi samo na neka prava). To možete učiniti preporučenom poštom ili putem emaila na službenu e-mail adresu HUZIP-a. U slučaju slanja opziva putem maila,  zatražite potvrdu primitka maila.

Hrvatska diskografska udruga ističe kako je slobodna volja i mogućnost odabira temelj povjerenja u svakom poslovnom odnosu i poslovanju.