Prvi puta u najvećem globalnom istraživanju ovakvog obima
otkriveni su stavovi prema AI-ju

~ 79% ispitanika smatra kako je ljudska kreativnost važna za stvaranje glazbe ~
~76% smatra kako glazba ili vokali izvođača ne smiju biti korišteni ili uneseni u snimke od strane AI bez odobrenja~
~ 74% se slaže kako AI ne smije biti korišten za kloniranje ili imitiranje izvođača bez autorizacije ~

Svjetska diskografska federacija (IFPI), koja predstavlja diskografsku industriju diljem svijeta, danas je objavila rezultate istraživanja o stavovima ljubitelja glazbe prema umjetnoj inteligenciji.

Istraživanje dolazi iz nadolazećih rezultata Engaging with Music 2023, IFPI-jevog globalnog izvještaja u kojem se analizira kako fanovi diljem svijeta dolaze u kontakt s glazbom i što misle o njoj. S odgovorima više od 43 tisuće ljudi iz 26 zemalja svijeta, izvještaj je najveća glazbena studija svoje vrste i jedan od najdetaljnijih uvida u ono što misle ljubitelji glazbe.

Ove godine, po prvi puta, izvještaj uključuje sekciju posvećenu umjetnoj inteligenciji (AI) zahvaljujući ubrzanom razvoju ove tehnologije, što predstavlja i prilike i izazove za glazbenu industriju i fanove. Ono što je jasno da ljubitelji glazbe veoma cijene autentičnost – gotovo osam od 10 fanova (79%) smatra kako je ljudska kreativnost važna za stvaranje glazbe.

Za obožavatelje koji su svjesni generativnih sposobnosti umjetne inteligencije da preuzima i kopira postojeći repertoar izvođača, autorizacija za korištenje glazbe bilo kojeg izvođača smatra se apsolutno nužnom: 76% smatra kako vokali ili glazba izvođača ne smiju biti korišteni ili uneseni od strane AI-ja bez dozvole. Isto tako, 74% se slaže s tvrdnjom kako AI ne smije biti korišten za kloniranje ili imitiranje izvođača bez autorizacije. Velika većina fanova također traži potrebu transparentnosti, dok se 73% fanova slaže kako sustav AI mora izlistati svu glazbu gdje se koristio.

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, prokomentirala je: “Dok fanovi glazbe diljem svijeta vide prilike i prijetnje za glazbu od strane umjetne inteligencije, njihova poruka je jasna: autentičnost je važna. Fanovi posebno vjeruju kako sustavi AI smiju koristiti glazbu samo u slučaju unaprijed zatražene i dobivene dozvole i da moraju biti transparentni oko materijala koji je umetnut u njihove sisteme. Ovo su pravovremeni podsjetnici za zakonodavce dok razmatraju kako implementirati standarde za odgovornu i sigurnu umjetnu inteligenciju.

Rezultati izvještaja Engaging with Music 2023 o umjetnoj inteligenciji uključuju i da:

 • među ljubiteljima glazbe već postoji dobra svijest o umjetnoj inteligenciji, a mnogi je koriste i zainteresirani su za njezine mogućnosti.
  89% je svjesno umjetne inteligencije
 • gotovo osam od deset fanova glazbe (79%) smatra kako je ljudska kreativnost i dalje važna za stvaranje glazbe.

Za fanove koji su svjesni mogućnosti AI:

 • Autorizacija korištenja glazbe se vidi kao iznimno važna:
  76% smatra kako vokali izvođača ili glazba ne smiju biti korišteni ili umetnuti u AI sustave bez dozvole
  74% smatra kako AI ne smije klonirati ili imitirati izvođače bez autorizacije.
 • Velika većina fanova smatra kako postoji potreba za transparentnošću, dok se:
  73% slaže kako AI sistem mora imati napisano ukoliko je bilo koja snimka korištena ili umetnuta za korištenje.
 • Fanovi također prepoznaju potrebu za ustanovljavanje pravila za sustave AI:
  70% smatra kako treba postoji ograničenje mogućnosti rada AI
  64% kaže kako bi vlade zemalja trebale imati ulogu u postavljanju ograničenja što može, a što ne smije raditi AI.

Detaljnu infografiku pogledajte na ovoj poveznici.