Dirljivom izvedbom pjesme Zastave, s koncerta ‘Dovoljno je reći Aki’ održanog u zagrebačkoj Areni 26. ožujka 2022. počela je ovogodišnja dodjela najstarije hrvatske glazbene nagrade – ‘Music pub’, koja se dodjeljuje još od 1992. godine, i to u sljedećim kategorijama: najbolja pjevačica, najbolji pjevač, najbolja grupa, kantautor, najbolji album, najbolji videospot, pjesma godine i hit godine. Posebne nagrade ‘Moj prvi Music pub’ dodjeljuju se mladim glazbenicima, odnosno najboljoj mladoj pjevačici, najboljem mladom pjevaču i najboljoj mladoj grupi.

Pri odabiru najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji su kriteriji nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost, te uspjeh na službenoj top-ljestvici Hrvatskoga radija.

Moje zastave – uvijek su iste boje / Nad njima ljubav caruje / Moja zastave – nikad na pola koplja / Ljubav se ne predaje… Nažalost, u 2022. godini više smo puta imali glazbene zastave na pola koplja, emotivno je svoj ‘Music pub’ počeo Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj ‘Music puba’, kultne emisije Drugog programa Hrvatskoga radija.

Prije nego što je Turki iznenadio prve goste ovogodišnjeg Music puba, Huseina Hasanefendića Husa i Marijana Brkića iz grupe Parni valjak, podsjetio je svoje slušatelje i goste na koncerte, ‘Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći… Aki’, onaj zagrebački, a zatim i onaj održan 25. lipnja, u – kako je istaknuo – prekrasnoj pulskoj Areni. Zatim smo čuli i dirljive prve snimke – izjave s tih koncerata. O Akiju su govorili: Tina Kresnik, Noa Rupčić, Filip Rudan i Kristijan Rahimovski.

Ti su koncerti bili i dokaz koliko publika voli Akija, ali i pjesme Parnog valjka – rekao je Turki.

Pjesme Ponovo i Stranica dnevnika bile su tjednima na prvome mjestu top-liste Drugog programa HR-a, a Turki se prisjetio i kako je Aki 2017. primio naslov počasnog građanina grada Pule, ali i kako su i Aki i Valjak podupirali ‘Memorijal Sergio Blažić – Đoser’ i Ligu za borbu protiv raka. Svojim gostima Turki je otkrio i emotivan podatak kako su nove varijante pjesama, izvedene na koncertima, na primjer ‘Dovoljno je reći Aki’, postale sastavni dio Drugog programa HR-a. Konkretno, na službenoj top-listi Drugog programa Hrvatskoga radija bile su Ljubavna, koju je na koncertu otpjevao Dino Jelusić, Dok je tebe, koju su izveli Tina i Noa, Nemirno more u izvedbi Nine Badrić, Samo da znaš, koju je interpretirao Massimo, a na prvome mjestu dulje se vrijeme zadržala Stranica dnevnika koju je s Parnim valjkom izveo Filip Rudan.

S tugom što sada Aki nije ovdje, a s velikim ponosom što sam imao čast upoznati, ugostiti u emisijama i zajedno s Valjkom dodjeljivati mu nagrade, Drugi program HR-a i emisija ‘Music pub’ za grupu godine 2022. proglašavam Parni valjak, a pjesmu ‘Ponovo’ za hit 2022. – rekao je Turki pri uručivanju nagrada za grupu i hit godine.

Stvarno? – upitao je Turkija vidljivo iznenađeni Hus. – Pa super. Iako su podvojeni osjećaji. ‘Ponovo’ je ljubavna pjesma s klasikom žala za prolaznošću vremena, a bogami i s ovom situacijom koja… (Uzdah), ma klincima je valjda svejedno, njima je gala, ali mislim, meni se čini da nikad gore vrijeme nije bilo nego sada. Duboko vjerujem da bi pjesma svejedno ostavila trag, no činjenica je da je to sad zadnja snimka s Akijem i sad to zvuči baš onako zloslutno. “S tobom bih ponovo kada bih mogao”, zato su mi podijeljeni osjećaji. Drago mi je da su je ljudi prihvatili, a opet osjetim tugu kad god se spomene pjesma upravo zato što je to zadnja s Akijem.

A, što ću komentirati – rekao je Brkhvala na tome kaj ste odlučili, ali i dalje je ovo problem. I dalje je ovo problem, što nam je prošla godina bila takva kakva jest.
Ma dobro, vrijeme… – ubacio se Hus.
Vrijeme liječi sve – nastavio je Brk.
Nadam se. – I ja se nadam – bili su emotivni članovi Valjka.
Ja se nadam da ćemo ponovno zaslužiti tako neki epitet – istaknuo je Hus na kraju razgovora i dodjele nagrada koju je Turki završio zahvalivši svojim gostima, a posebno Akiju za sve prekrasne pjesme uz koje su odrasle generacije.

Najemotivnije dosad proglašenje dobitnika nagrade ‘Music pub’ nastavilo se dodjelom nagrada ‘Moj prvi Music pub’ koje su otišle u ruke mladih glazbenika Marka Bošnjaka i Pave.

Turki je mlade glazbenike Marka Bošnjaka i Vlahu Arbulića podsjetio na prošlogodišnji nastup uživo u emisiji ‘Music pub’, te na natjecanje Dora na kojoj je Marko Bošnjak, kao najmlađi natjecatelj, osvojio drugo mjesto. U srpnju 2022. Pjesma za kraj osvojila je dvije nagrade u finalu 62. Festivala zabavne glazbe Split 2022. Marko Bošnjak nagrađen je kao najbolji debitant, a pjesma je dobila i treću nagradu žirija. Niz uspjeha u 2022. Marko Bošnjak nastavio je i osvajanjem nagrade ‘Moj prvi Music pub’ u kategoriji najboljeg mladog pjevača koju je Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj ‘Music puba’, najavio riječima:

Prije nego što te otkriju producenti, menadžeri, diskografi u Berlinu, kamo si se preselio i živiš, mi ćemo ti za početak ove godine uručiti našu glazbenu nagradu Moj prvi Music pub za pjevača godine.

Jaooooo… ja sam malo šokiran sada (smijeh). Joooj, jako lijepo. Prva nagradica. To! Ajme meni, pa hvala ovo je baš stvarno velika stvar. Nisam uopće ovo očekivao i evo (smijeh). Nova godina, a uskoro mi je i rođendan, ovo mi je sad upotpunilo doživljaj. Lijepo. Ajme, pa tu piše i moje ime. Predobro. Joj kako krasno, hvala – rekao je Turkiju vidljivo oduševljen mladi glazbenik.

U 2022. Pava, mlada glazbenica iz Mostara, osigurala je svoj prvi diskografski ugovor, objavila je prvi album te postigla radijski uspjeh pjesmama Dopusti mi, Horizont i Slobodan, koje su svoje mjesto našle i na službenoj top-ljestvici Drugog programa Hrvatskoga radija.

Ajmeee! Puno vam hvala. Ja sam jako počašćena. Nisam ovo očekivala. Divno! Ajme, malo sam se počela tresti. Moj prvi ‘Music pub’ pa 2022. Ovo ide odmah na policu da svi živi vide. I čak je dobro što večeras dolazi moj bend u goste za postnovogodišnji božićni domjenak tako da ću veselje moći podijeliti s njima. Stvarno, puno vam hvala, evo baš mi ovo puno znači – uzbuđeno je nastavila Pava kojoj je Turki na kraju dodjele poželio još puno dobrih pjesma i koncerata.

Time je zaključen prvi dio 31. dodjele glazbene nagrade ‘Music pub’. Tko su ostali dobitnici nagrada, doznat ćemo 9. siječnja u emisiji ‘Music pub Zlatka Turkalja’, koja se s početkom u 14 sati emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2).