Švedska kolektivna organizacija STIM potpisala je licencni ugovor koji će omogućiti njegovim glazbenim kreatorima – skladateljima i autorima da ostvaruju prihode od video platforme na pan-Europskog osnovi.
Slično tome, kao rezultat sporazuma, međunarodni kreatori, skladatelji i autori će moći ostvarivati prihode u Švedskoj na YouTube-u.

STIM-ov izvršni direktor Kenth Muldin kaže da će sporazum njegovim nositeljima prava i povezanim društvima znači od sada donositi ostvarenje pravičnije naknade za njihov YouTube sadržaj.
“Postizanje dogovora s YouTube-om je prekretnica koja stvara nove mogućnosti za naše vlasnike autorskih prava”, dodao je.

Gudrun Schweppe, voditelj glazbenog izdavaštva na YouTube-u u regiji EMEA: “Izuzetno nam je drago što smo postigli dogovor s STIM i njegovom listom renomiranih glazbenih stvaralaca. To potiće stvaranje švedskog sadržaja i omogućuje glazbene umjetnike, skladatelje i autore da primaju uplate za videe na YouTube-u.
“To je također velika pobjeda za YouTube zajednicu, kojima je slušanje glazbe i otkrivanje novih umjetnika na YouTubeu važan dio njihovog online iskustva.”

YouTube sada ima obostrano korisne sporazume s brojnim europskim pravnim organizacijama, uključujući PRS za glazbu, Nizozemska – ‘BUMA Stemra, Španjolska – SGAE, Talijanski – SIAE i Francuski – SACEM.