Hrvatska diskografska udruga u nastavku, u ime svojih članova – diskografskih kuća, prenosi obavijest o isporuci videospotova prema Hrvatskoj radioteleviziji:

Radi unaprjeđenja suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom naši su članovi povukli odobrenje UNISON hrvatskom glazbenom savezu za isporuku videospotova prema ovom javnom servisu s ciljem osiguravanja jednostavnije isporuke sadržaja. To ne znači da je emitiranje videospotova zabranjeno, već su diskografske kuće kao vlasnici glazbenih spotova pokrenuli pregovore direktno s HRT-om o daljnjoj nesmetanoj isporuci glazbenih spotova i vjerujemo da će od ovih tehničkih unaprjeđenja korist imati prvenstveno izvođači i autori.

Sve diskografske kuće uložile su znatna dodatna sredstva u još bolju isporuku videospotova prema HRT-u u najmodernijem, HD formatu. Direktna suradnja Hrvatske diskografske udruge s HRT-om omogućit će veću transparentnost u izboru izvođača čiji će se spotovi emitirati na Drugom programu, odnosno u Noćnom glazbenom programu, kao i neovisnost urednika HRT-a u slaganju playlisti, bez pogodovanja ikome. Čim se objavi novi videospot, urednici na HRT-u imat će mu direktan pristup, jednako kao što je to već ranije učinjeno sa samim snimkama.

Diskografski posao sastoji se, među ostalim, od ulaganja u izvođače, pa i u njihove videospotove, te se svakodnevno radi na poboljšavanju distribucije prema korisnicima tih istih sadržaja, među kojima je i HRT.

Podsjećamo da su diskografi, potaknuti upitima izvođača o emitiranju (ili neemitiranju) njihovih videospotova u Noćnom glazbenom programu na HRT-u, prije par mjeseci ponovo stupili u pregovore s UNISON hrvatskim glazbenim savezom u cilju reguliranja prava za emitiranje videospotova za njihove emisije, primarno za Noćni glazbeni program. Želja diskografa bila je unaprijediti kvalitetu dosadašnje suradnje i učiniti je transparentnijom, te poboljšati do sada nezadovoljavajuću komunikaciju s uredništvom Noćnog glazbenog programa. Međutim, kako ugovor s UNISON-om nije potpisan, odlučeno je da će se samostalno krenuti u pregovore s HRT-om.

Drago nam je da je HRT u ovoj situaciji postupio krajnje profesionalno i s velikom stručnošću te je odmah po zaprimanju obavijesti o nepostojanju reguliranja prava i Ugovora između UNISON-a i diskografa postupio onako kako se to i očekuje od javnog servisa, na čemu im još jednom zahvaljujemo. Već su u tijeku razgovori s predstavnicima HRT-a o daljnjoj nesmetanoj isporuci videospotova prema HRT-u od strane diskografa koji su i vlasnici glazbenih videospotova, dok će se korištenje već zaprimljenih videospotova nastaviti od strane HRT-a bez ikakve zabrane ili odgode. Bitno je naglasiti da HRT i sada ima na raspolaganju sve videospotove te ih nesmetano koristi u svojim emisijama poput ‘Dobro jutro Hrvatska’ ili ‘Glazba, glazba’.

Hrvatski diskografi ponajprije žele zaštititi interese autora i izvođača i vjerujemo kako je ovo prvi korak u prijeko potrebnom uređenju tržišta glazbene industrije u Hrvatskoj, u koje se do sada i prečesto na razne načine utjecalo.