Povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC) objavio je novu publikaciju za informiranje i jačanje svijesti potrošača pomoću koje ukazuje na poveznicu između krivotvorenja i organiziranog kriminala.

Publikaciju možete pogledati na linku ispod

www.unodc.org

Tom publikacijom nadopunjuje se kampanja pokrenuta početkom godine pod nazivom „Krivotvorine: Ne ulažite u organizirani kriminal“ čiji je cilj jačanje svijesti o opasnostima koje uzrokuju krivotvorine i njihovoj povezanosti sa organiziranim kriminalom. Na taj način, kriminalne grupe godišnje zarade više od $ 250 milijuna koje onda koriste za financiranje ostalih kriminalnih radnji.

Ovom akcijom dodatno se želi ukazati i na sigurnosne i zdravstvene rizike, isto kao i etičke i ekološke probleme vezane uz krivotvorenje te naglasiti da je to zločin sa dalekosežnim posljedicama: od iskorištavanja radnika za proizvodnju krivotvorina, do štetnih i moguće smrtonosnih posljedica koje nastaju uslijed korištenja takvih proizvoda

U sklopu kampanje od ranije je dostupan informativni spot pod nazivom „LookBehind“ koji se može pogledati na Youtube linku.

Više podataka o samoj kampanji možete pronaći na internetskim stranicama UNDOC-a