Peto izdanje Nacionalnog dana albuma slavi diskografiju klasične glazbe, ističući njezin ogroman doprinos glazbenom stvaralaštvu i kulturi. Svoju podršku projektu pružit će ambasadori Ana Rucner, Marija Vidović, Barbara Suhodolčan Vrbički i Matej Milošev.

Nacionalni dan albuma obilježit će se u subotu, 22. listopada. Tog dana će glazbeni svijet u Hrvatskoj proslaviti 74. rođendan glazbenog albuma – formata koji je, unatoč svim trendovima kroz povijest, opstao i predstavio značajni doprinos razvoju glazbene umjetnosti. “Sa zadovoljstvom vam možemo najaviti peto izdanje Nacionalnog dana albuma. Ove godine odlučiti smo staviti u središte pozornosti bogatstvo albuma klasične glazbe, a kako bi se ljubitelji glazbe mogli upoznati s radovima nekih od naših najznačajnijih skladatelja i uživati u izvedbama brojnih hrvatskih umjetnika poput Zagrebačkih solista, Zinke Kunc, Dunje Vejzović, Ane Vidović, Ide Gamulin, Gorana Končara, Vladimira Krpana i brojnih drugih“, izjavila je Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima provodi niz aktivnosti ove jeseni. Svoju podršku obilježavanju Nacionalnog dana albuma pružit će i ambasadori ovogodišnjeg izdanja projekta: violončelistica Ana Rucner, sopranistica Marija Vidović, sopranistica Barbara Suhodolčan Vrbički i violončelist Matej Milošev.

Ambasadorica ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma
Ana Rucner

Jako me raduje što je Hrvatska diskografska udruga odlučila ovu godinu Nacionalni dan albuma posvetiti  klasičnoj glazbi i iznimna mi je čast biti jedna od ambasadorica tog projekta“, riječi su Marije Vidović, koja dodaje “želja mi je da HDU i naše diskografske kuće i dalje nastave s ovakvim kvalitetnim projektima klasične glazbe koji ujedinjuju i brišu granice, projektima koji bude u ljudima svaki put nanovo osjećaj za lijepo i nježno, što nam je u ovom današnjem svijetu prevelikog nasilja i negativnosti itekako potrebno. Želja mi je da svi zajedno probudimo interes kod što većeg broja ljudi za klasičnom glazbom i da osjete koliko ona ispunjava dušu božanstvenom ljepotom i može biti neiscrpna inspiracija  za svaki drugi posao i svaku profesiju.”

Ambasadorica ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma
Marija Vidović

Klasično glazbeno izdavaštvo na teritoriju Hrvatske ima tradiciju koja traje više od 100 godina, a izdanja klasične glazbe pokazuju širinu umjetničkog stvaralaštva hrvatskih skladatelja, izvođača i diskografa.

Ambasadorica ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma
Barbara Suhodolčan Vrbički

“Mislim da je ovaj događaj sjajna prilika da se publika bolje upozna sa klasičnom glazbom”, izjavio je violončelist Matej Milošev, te dodao kako “imamo mnogo sjajnih kompozitora i instrumentalista koji grade inozemne karijere već godinama, a prolaze jedva zamjetno u domaćim vodama. Stoga je ovaj projekt HDU-a itekako dobro došao.”

Ambasador ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma
Matej Milošev

Proslavu 74. rođendana glazbenih albuma i ove godine će upriličiti knjiga za bolji doživljaj svake odsvirane note. Knjiga 74 priče o albumima povodom 74 godine od prvog izdanja albuma kao formata, čije je izdanje u pripremi, sadrži presjek najznačajnijih albuma klasične glazbe u hrvatskoj diskografiji. Radi se o petoj knjizi u nizu kojom Hrvatska diskografska udruga baštini izvedbe djela hrvatskih klasičnih skladatelja, kao i umjetničke izvedbe glazbenika klasične glazbe, i njeguje ljepotu koncepta glazbenog albuma.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge, i Facebook i Instagram stranici Hrvatske diskografske udruge.

O Nacionalnom danu albuma u Hrvatskoj:

Godine 2018. obilježilo se 70 godina otkako je objavljeno prvo izdanje formata glazbenog albuma. Tom prigodom, obilježavanju obljetnice pridružili su se i hrvatski diskografi pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge i proveli niz aktivnosti u suradnji s autorima, izvođačima, glazbenim kritičarima i novinarima. Tijekom protekle četiri godine, sukladno s temom Nacionalnog dana albuma, HDU je objavio knjige s pričama o glazbenim albumima.

U doba kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, HDU vraća jednom godišnje u fokus album te slušateljima glazbe omogućuje povratak u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.

U protekle četiri godine projekt Nacionalnog dana albuma podržali su brojni hrvatski izvođači, koji su bili ambasadori Nacionalnog dana albuma poput Tereze Kesovije, Alke Vuice, J. R. Augusta,  Nike Turković, Mije Dimšić, grupe Silente, grupe Daleka obala, Mladena Puljiza, Vojka V, Ivana Dečaka, Tonyja Cetinskog, Tomislava Bralića, Dalibora Pavičića, Kim Verson,  Ede Maajke i mnogih drugih.