Kako je i najavljeno, od 10. srpnja, petak i službeno postaje zajednički globalni dan objave novih izdanja. Od sutra će se tako sva nova glazbena izdanja u cijelom svijetu objavljivati na isti dan, posljednji radni dan u tjednu.

Ovu inicijativu pokrenula je Međunarodna organizacija diskografske industrije (IFPI), a Hrvatska diskografska udruga od samog začetka ideje aktivno je uključena u njenu realizaciju.

„Hrvatski diskografi obavili su sve pripreme i sa sutrašnjim danom po prvi put objavljujemo nova izdanja zajedno s diskografima 45 država svijeta. Budući da je danas jedan od primarnih zadataka diskografije i borba protiv piratstva vjerujemo da će i ova inicijativa tome doprinijeti. Novi albumi u Britaniji i Francuskoj su, primjerice, objavljivani ponedjeljkom, a u SAD-u utorkom. U nekim drugim državama ta ista izdanja izlazila bi par dana ranije što je ostavljalo prostor za ilegalno skidanje sadržaja, prije nego bi izdanje i službeno izašlo u pojedinim državama.“, navodi Silvije Varga, član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge i direktor Dancing Beara.

„Također, pojavila se i bojazan da bi zajedničkim puštanjem u prodaju svih izdanja oštećeni bili manje poznati izvođači jer bi se našli u konkurenciji s velikim imenima. No, upravno suprotno, vjerujemo da će na ovaj način, dok su fanovi u potrazi za najnovijim izdanjem omiljenog benda, profitirati i neki manje poznati koji će biti promovirani u isto vrijeme“, zaključuje Varga.

U IFPI-u smatraju kako je petak, kao početak vikenda, dan koji najviše odgovara potrošačima i kako se tada najviše obilaze trgovine i kupuje online. Petkom je i najveća aktivnost na socijalnim mrežama što će zasigurno pomoći stvaranju uzbuđenja oko novih izdanja.