Broj Digital Millenium Copyright Act* (DMCA) obavijesti koje je primio Google porastao je za 711.887% u 4 godine, stoji u novom istraživanjuVirginia Journal of Law and Technology. Ovo povećanje može se pripisati nekolicini nositelja autorskih prava i industrijskih udruženja poput RIAA, Froytal, Microsoft, BPI i drugi.

Inicijalno, ove su se obavijesti slale većinom pružateljima Internet usluga kako bi ih se upozorilo na piratske korisnike. U to vrijeme nositelji autorskih prava pokazivali su slabi interes za slanje takvih obavijesti ostalim online servisima, no i to se drastično promijenilo u nadolazećim godinama.

U svom radu “The State of the Discordant Union” Daniel Seng primjećuje dvije ključne promjene: prosječni broj URL-ova u svakoj se obavijesti povećava i zahtjev za višestruka djela često su uključena u jednu obavijest.

„Uznemirujuće je vidjeti trend gdje se sve više navoda i zahtjeva za uklanjanje stavlja u jednu obavijest. Do 2010. svaka je obavijest sadržavala jedan zahtjev, no u 2011., prosječan broj zahtjeva po obavijesti iznosio je 2.18, dok je u 2012. prosjek povećan na 5.05.“

Više autorskih dijela po obavijesti znači kako se i broj URL-ova po obavijesti također povećao. Primjerice, između 2011. i 2012. broj se povećao s 47.79 na 124.75.

Na linku ispod možete pročitati cjelokupan tekst

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2411915

* Digital Millenium Copyright Act potpisao je Bill Clinton 1998. godine, s ciljem pripremanja autorskog prava za digitalno doba.