Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima kojim su implementirane dvije Europske direktive stupio je na snagu 22. listopada 2021. godine.

Pojedine odredbe novog Zakona postavile su ozbiljne izazove na koji način će se tumačiti i primjenjivati u praksi, kako pred pravnu struku tako i pred sve dionike glazbene industrije u Hrvatskoj, a prvi zaključak struke je da je Zakon nedorečen.

O brojnim otvorenim pitanjima i iskustvima iz prakse te načinu na koji su spomenute Direktive implementirane u drugim državama članicama Europske unije moći ćete čuti na konferenciji naziva:

“Međunarodna konferencija o digitalnim pravima u glazbenoj industriji”

koja će se održati u četvrtak 17. studenoga 2022. godine u Hotelu Westin, Kršnjavoga 1, 10 000 Zagreb s početkom u 11:00 sati.

Više o konferenciji možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://musicindustryconference.online

Središnji dio konferencije činiti će dva panela naziva: “Direktiva o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu – implementacija u EU” te “Izazovi poslovanja u glazbenoj industriji nakon stupanja na snagu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima” na kojima će govoriti istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci iz područja prava intelektualnog vlasništva te predstavnici međunarodnih i domaćih diskografskih kuća: Kristina Janušauskaitė (direktorica europskih pravnih poslova, IFPI – Svjetska diskografska organizacija); Mateja Đurović (izvanredni profesor ugovornog i trgovačkog prava i sudirektor Centra za tehnologiju, etiku, pravo i društvo na King’s College u Londonu); Valentina Šokec (odvjetnica u odvjetničkom društvu Korper i partneri, članica Radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima); Enzo Mazza (izvršni direktor Federacije talijanske glazbene industrije i koordininator Odbora za intelektualno vlasništvo Američke gospodarske komore u Italiji); Ludvig Werner (direktor IFPI Sweden); Robbert Baruch (viši potpredsjednik odnosa s javnošću, Universal Music Group); Branko Komljenović (direktor Menarta i dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge); Siniša Bizović (direktor SPONE, izdavačke kuće); Maja Vidmar Klarić (direktorica ZAPRAF-a, članica Radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima) i drugi.

Ovim putem Vas pozivamo da se pridružite konferenciji i saznate što o novom Zakonu i implementaciji Direktiva EU kažu pravni stručnjaci i sami dionici glazbene industrije.