Najstarije hrvatske glazbene nagrade ‘Music Pub’ – koje se dodjeljuju još od 1992. godine – ove su godine dodijeljene 31. put u istoimenoj emisiji utjecajnog urednika i voditelja, Zlatka Turkalja Turkija, na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2).

Pri odabiru najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji kriteriji su nastupi i predstavljanje na Drugom programu Hrvatskoga radija, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost, te uspjeh na službenoj top-listi Hrvatskoga radija.

Filip Rudan, dobitnik nagrade ‘Oliver Dragojević’ za najboljeg pjevača

Nagrada Music Pub za najboljeg pjevača od  2016. nosi naziv ‘Oliver Dragojević’, a ove je godine pripala Filipu Rudanu iza kojega je iznimno uspješna godina. Dva odlična nastupa na koncertima ‘Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći Aki’. Pjesme Stranica dnevnika koju je Rudan izveo na koncertima u čast Akiju, te njegova pjesma Razine, više su tjedana bile na samom vrhu Top liste Drugog programa Hrvatskoga radija. Mladi glazbenik tako je stao uz bok glazbenicima kao što su Gibonni, Massimo, Jacques, Mario Huljev i Matija Cvek koji su tu nagradu osvajali u proteklim godinama.

Za pjevača? Pjevača godine? A, joj. Hvala puno. Ovo je nevjerovatno. Isuse Bože, ne mogu vjerovati. Ovo mi je jako fora. Inače, uvijek mi se sviđao ovaj kipić. Jako jako lijepo, hvala – rekao je oduševljeni Filip Rudan.

Ivana Kindl, dobitnica je nagrade ‘Tereza Kesovija’ za najbolju pjevačicu

Nagrada ‘Tereza’ za najbolju pjevačicu 2022. ove je godine pripala Ivani Kindl, pjevačici i jednoj od mentorica u glazbenom showu ‘Zvijezde pjevaju’. Ivanine pjesme Netko ‘ko me čuva i glazbene suradnje Feel You Close s Ericom, koja je bila njezina prva pjesma snimljena na engleskom jeziku, te Prijatelj je uvijek tu s Petrom Antolić osvajale su visoka mjesta na Top listi Hrvatskoga radija, osobito Netko ko me čuva koja je tijekom rujna i listopada prošle godine uvjerljivo zauzela prvo mjesto.

A, jaj jaj jaj… Ovo je prekrasno, počašćena sam. Hvala ti Turkač, ovo je prekrasno i baš sam happy, presretna sam – riječi su Ivane Kindl.

Pa ti plačeš? – Turki je pitao Ivanu kojoj je drhtao glas.

Hvala ti, Turki, puno, ova će nagrada posebno razveseliti moju mamu. Tereza je opasna vokalistica. Znaš ovo će i mojoj mami puno značiti. Moja mama obožava Terezu i Tereza joj je jedna od najboljih pjevačica. Tako da, bit će jako ponosna . rekla je Ivana Kindl koja je na glazbenoj sceni više od dvadeset godina.

Nagrada ‘Music Pub’ Pjesma godine: Zašto Plačeš (Ivana) – Mario Vestić

Da nije neka greška? Auuuu. Nisi me iznenadio. Sad si me šokirao. Evo me, sjedim šokiran, skamenjen. Ovo je fantastično, ne znam što bih rekao – kazao je zapanjeni autor i kantautor Mario Vestić te nastavio: – Bez teksta sam, a inače sam rijetko bez teksta.

Čovjek koji piše stihove, ostao je bez riječi – primijetio je Turki.

Bez teksta. Da to je rijetko i ovo nadam se da je zabilježeno da sam ja ostao bez teksta. Nisam ovo očekivao, moram priznati – dodao je Mario Vestić.

Nagrada kantautor godine – Sandro Bastiančić

Nagrada ‘Music pub’ za kantautora godine ove je godine otišla u Rijeku. U ruke riječkog glazbenika i kantautora Sandra Bastiančića koji će 2022. godinu pamtiti po nizu odličnih glazbenih uspjeha i suradnji. Prošle godine, nakon 35 godina glazbenog djelovanja objavio je prvi kantautorski album Šlager sezone, koji je bio odlično primljen i od strane publike, ali i kritike. Sandro je Turkiju tijekom razgovora otkrio kako u planu ima objaviti album na vinilu te ponovio kako bi volio ostvariti suradnju s Dragom Mlinarecom. Kad spominjemo suradnje, vrijedi se prisjetiti, kako  je 2022. godinu Sandro obilježio s nekoliko sjajnih suradnji. Nina Romić, Gordana Marković, Nikolina Tomljanović, Ana Kabalin, samo su neke od glazbenih suradnji koje su svoje mjesto našle na Top listi Drugog programa Hrvatskoga radija, osobito, odlična nova verzija pjesme Dan kao san u suradnji sa sjajnom Anom Kabalin kojom je najavio Šlager sezone.

Kako kaže moj dragi kolega Vestić, kako je ono rekao? Je li ovo istina ili? Da nije neka greška – našalio se Sandro Bastiančić.

Još i lijepo piše. Znaš što. Daj mi nekoliko sekundi da se malo priberem. Pazi u čemu je štos. Govorimo o 1995.-oj. O ‘Music pubu’, mojoj prvoj velikoj nagradi. U tom nekakvom paketu u toj sezoni došao mi je Porin za pjesmu ‘S dlana Boga pala si’, za najbolju vokalnu suradnju. Od onda na ovamo ja nemam nagrade, ali ne patim. Ja to lijepo, slušam, uživam pratim sve iz tvog studija, iz tvojih emisija. Sve sam slušao kada su gostovali i preuzimali nagrade, Urban, Gibo, TBF i svi koji su zaslužili. I sad dobijem nagradu na kojoj piše kantautor. Ovo sad izjavljujem, ovo mi znači najviše na svijetu i što god, ako se dogodi nakon toga ne može biti kao nagrada za najboljeg kantautora. Evo, izostavit ću ono najboljeg, za kantautora, koji je, kako ćemo to reći lijepo, obilježio 2022. godinu. I u tome mi je snaga, ljepota. Kod tebe nema najboljih, nema vrijednijih, nema prvih, drugih, trećih. Hvala ti što si mi ovo priredio, da moje ime bude zabilježeno kao netko tko je obilježio jedno vrijeme. Hvala. Ovo je predobro. Kantautor – dodao je Sandro Bastiančić i nastavio: – Samo malo, sad se moram obratiti supruzi ako sluša, kantautor, pazi, mislim to ima težinu. I moram reći svojoj kćerki Sandri, koja je ondje iza vrata, evo Sandra, tata ti je kantautor. To je ono što ja očekujem od glazbe. Da me netko potakne na rad. Nagrade su lijepe, ovi trenuci su lijepi, nešto znače. Pamtit ću ih, naravno, cijeli život, ali to što me potiče na rad to je najljepše u svemu tome.

Nagrada ‘Moj prvi Music pub’ za grupu godine otišla je u ruke zagrebačkog rock benda Orvel koja je prošle godine publici predstavila konceptualan album Priče o putovanjima i stajanju na mjestu, koji su snimili uživo u dvodnevnoj rezidenciji u Kući Klajn u malom gradiću Klanjcu pokraj Zagreba.  Zamišljen kao dvije tematski suprostavljene strane – svjetla i tamna. Na tamnoj strani ploče prevladavaju grublji zvukovi gitara, teme straha i neizvjesnosti, dok svijetla strana albuma daje nadu i bavi se prevladavanjem tih osjećaja.

Ja baš volim tu vašu melankoliju i tu vašu sjetu u interpretaciji u stihovima, u zvuku gitari i svim aranžmanima. Bravo za odličan album i zato vam emisija ‘Music pub’ dodjeljuje nagradu za grupu godine – ‘Moj prvi Music pub’ – objasnio je Turki.

Ne mogu vjerovati. Ovo je fakat iznenađenje, veliko. Šok, pomalo – istaknuo je Igor Ilić, a s njim se složio i Marko Jankek: – Da, i dodao kako se sad sav naježio. To nam je prva nagrada. Ovo nam je prva nagrada u deset godina postojanja, tako da nam stvarno ovo jako, jako puno znači. Hvala.

Dobitnici nagrade ‘Music pub’ za 2022.:

Pjevačica godine: Ivana Kindl
Pjevač godine: Filip Rudan
Grupa godine: Parni Valjak
Kantautor godine: Sandro Bastiančić
Pjesma godine: Mario Vestić – Zašto plačeš (Ivana)
Hit godine: Parni Valjak – Ponovo
Nova pjevačica godine: Pava
Novi pjevač godine: Marko Bošnjak
Nova grupa godine: Orvel

Emisija ‘Music pub Zlatka Turkalja’ emitira se ponedjeljkom od 14:00 sati na Drugome programu Hrvatskoga radija.