Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan intelektualnog vlasništva.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization – WIPO), specijalizirane agencije UN-a za globalno promicanje zaštite intelektualnog vlasništva i suradnju u ovom području. Ove godine, tema Svjetskog dana intelektualnog vlasništva je „Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću“. Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Više o obilježavanju Svjetskog dana intelektualnog vlasništva pročitajte na stranicama DZIV-a.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se od 2000. godine 26. travnja, na dan kada je 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Obilježavanjem ovog datuma organizacijom prigodnih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se javna svijest o značenju intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu i modernom društva te u promicanju kreativnosti i inovativnosti.

Rezultati prošlogodišnjeg Istraživanja o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, koju je provela agencija Hendal uime Hrvatske diskografske udruge i Hrvatske udruge poslodavaca, pokazali su kako 73% ispitanika poznaje pojam intelektualnog vlasništva, opisujući ga kao „proizvod nečijeg uma“ (23%), „vlasništvo autora“ (22%) i „nematerijalno vlasništvo“.

Istodobno, ispitanici su se najviše složili s tvrdnjama kako bi kreativna i kulturna industrija i umjetnici trebali moći živjeti od svog rada, kao i s time da zaštita intelektualnog vlasništva podržava gospodarstvo te utječe na kulturu i kreativnost.

Ponosni smo što Hrvatska diskografska udruga svakodnevno odaje počast i zahvalnost svim kreativcima u hrvatskoj glazbenoj industriji te potiče glazbenu produktivnost i raznolikost.

Želimo vam sretan Svjetski dan intelektualnog vlasništva!