BeogradZagreb i Ljubljana domaćini su prvog izdanja glazbene konferencije Runda Digital Day, koja će idućeg tjedna, od 4.-7.11., okupiti glazbene profesionalce iz inozemstva i regije.

Ova konferencija namijenjena je izdavačima, glazbenicima, glazbenim profesionalcima, kao i svima koji žele saznati nešto više o digitalnoj distribuciji glazbe. U tri dana i tri različita grada Runda Digital Day ugostit će predstavnike MerlinaSpotifyaIMPALA-eWIN-aSonosuiteaXplore Musica, kao i cijeli niz regionalnih izdavača, izvođača i predstavnika glazbenih organizacija iz regije. Hrvatsku će metropolu tako sljedećeg tjedna posjetiti svjetska lica glazbene industrije, gosti koji će iz prve ruke otkriti odgovore na brojna pitanja vezana uz glazbu na digitalnim platformama, kao i pitanja vezana uz popratne teme.

Na zagrebačkom eventu 7. studenog gostovat će Jennifer Masset iz Spotify-a, koja će održati radionicu i sudjelovati u jednom od panela. U Zagrebu će biti i Helen Smith, direktorica ImpaleDidier Gosset – direktor komunikacija Impale, te Alexandra Tonisastre iz Sonosuitea. Regionalne snage na konferenciji u Zagrebu predstavljaju kompanije, organizacije i ustanove kao što su Ministarstvo kulture Republike HrvatskeHrvatska diskografska udruga (HDU) te Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF)HDS ZAMPCroatia RecordsMenartAquarius RecordsDancing BearDallas RecordsAgapa MusicIDJLAAPassword Production, Charm Music i mnogi drugi.

Među temama koje će biti obrađene na panelima ili prezentacijama ističu se one vezane uz digitalnu distribuciju glazbe, primjerice, što su to ISRC kodovi, autorska prava u digitalno doba, kako pripremiti svoju izdavačku kuću i lansirati nove izvođače u digitalnom okruženju te što donosi budućnost digitalnog streaminga u regiji. Pozicija žena i njihova prepoznatljivost u glazbenom biznisu danas također je jedna od tema razgovora, a organizatori posebno ističu i prezentaciju projekta Music Moves Europe iz Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture RH, gdje će svi zainteresirani dobiti uvid i potrebne informacije o mogućim prijavama za glazbene projekte koje financira Europska unija kroz posebne kulturne fondove.

Generali pokrovitelj konferencije je Merlin, a zagrebački event realiziran je uz pokroviteljstvo i suradnju Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a, te stalnu podršku Impale.

Konferencija u Zagrebu održava se u četvrtak, 7. studenog, s početkom u 09:00 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC-u), Preradovićeva 5. Ulaz je slobodan uz obaveznu prethodnu registraciju putem sljedećeg linka: http://bit.ly/RundaDigitalDay_Zagreb

Više informacija o konferenciji dostupno je na poveznici.

Kompletan program i popis sudionika dostupni su također i na službenom FB eventu konferencije gdje je moguće rezervirati svoju ulaznicu.

Program konferencije u Zagrebu 7. studenog:

09:00 – 09:30 Registration
09:30 – 09:45 Welcome speech
09:45 – 10:15 Keynote – Helen Smith – Impala
10:15 – 11:15 Copyrights in the Digital Era – Implementation of Article 17
11:15 – 12:15 Future of streaming in region
12:15 – 12:30 Coffee break
12:30 – 13:00 WTF are ISRC codes
13:00 – 14:00 Is streaming influencing booking, touring and festivals?
14:00 – 14:45 Lunch break
14:45 – 15:30 Music Moves Europe – presentation
15:30 – 16:15 Women in Music Industry
16:15 – 16:45
16:45 – 17:00
Coffee break & Runda presentation
17:00 – 18:00 How to break an artist in the digital era and grow your fanbase
18:00 – 19:00 Spotify Workshop for Labels

O organizatoru:
RUNDA, skraćeno od Regionalno udruženje nezavisnih diskografa je regionalna udruga nezavisnih izdavača osnovana krajem prošle godine s idejom povezivanja regionalne diskografske scene i stavljanjem regije na svjetsku kartu glazbene industrije.

O Merlinu:
Osnovan 2007. godine Merlin je kompanija koji se bavi digitalnim pravima. Merlin, pored tri svjetska major izdavača uvjerljivo predstavlja najveći skup nositelja prava – preko 800 članova koji predstavljaju više od 10 000 izdavača iz 63 zemlje, a koji objavljuju neke od svjetski najznačajnijih i najinovativnijih izvođača. Do danas je Merlin glazbu licencirao svim svjetskim vodećim digitalnim platformama i brine se da nezavisni izdavači budu adekvatno vrednovani naspram svjetskih major kompanija. Do danas je Merlin isplatio preko 2 milijarde dolara izdavačima i digitalnim agregatorima.

O Impali:
Osnovana u aprilu 2000. godine Impala predstavlja 99% europskih izdavača poznatih i pod imenom “independents” ili nezavisni izdavači. Impala u ovom trenutku okuplja preko 4000 izdavača iz cijele Europe, koji su godišnje zaslužni za 80% sve objavljene glazbe, kao i 80% poslova u izdavačkom sektoru. Misija Impale je da razvija nezavisne izdavače, vrati vrijednost umjetnicima, promovira kulturnu raznolikost i poduzetništvo te da radi na modernizaciji glazbenog sektora u cjelini.

O Hrvatskoj diskografskoj udruzi:
Hrvatska diskografska udruga – HDU IFPI Croatia osnovana je s ciljem i zadaćom zastupanja i promicanja interesa hrvatske diskografske industrije, odnosno glazbene djelatnosti uopće, unapređivanja i promicanja zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava, kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na djelatnost diskografa ili njihovu djelatnost reguliraju.

O ZAPRAF-u:
Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF je jedina organizacija za zaštitu i prikupljanje naknada od iskorištavanja prava proizvođača fonograma na teritoriju Republike Hrvatske. ZAPRAF je dobrovoljna, neprofitna, nevladina udruga koja sukladno zakonu promiče interese diskografa – proizvođača fonograma, kao i interese diskografske i glazbene industrije Republike Hrvatske uopće. Kao kolektivna organizacija koja u potpunosti poštuje stroge standarde Kodeksa ponašanja organizacija za ostvarivanje muzičkih prava (Music Licensing Company`s Code of Conduct) pozvana je i primljena u članstvo Svjetske organizacije proizvođača fonograma – IFPI.

Fotografija: RUNDA