Organizacije za zaštitu autorskih prava, diskografi i filmaši godinama se bore protiv piratstva na internetu na brojne načine. Iako njihove taktike nisu uvijek utjecale na smanjenje piratstva, čini se da su se stvari polako počele mijenjati.

Tako je još početkom godine istraživanje Initiative for Digital Entertainment Analyticsa otkrilo da je nakon gašenja Megauploada i uhićenja njezinog vlasnika dio korisnika prestao skidati piratski sadržaj te su se isti okrenuli legalnim servisima za skidanje i streaming glazbe i videa.

No, nisu samo gašenja servisa i uhićenja pirata razlog smanjenja piratstva. Na Torrent Freaku prenose rezultate jednog istraživanja iz Norveške koje je pokazalo kako je od 2008. godine do danas stopa piratstva u toj zemlji u velikom padu. Prije pet godina u toj zemlji skinuto je skoro 1,2 milijarde pjesama, dok je ta brojka u 2012. pala na 210 milijuna, što iznosi samo 17,5 posto u odnosu na broj skinutih pjesama iz 2008. godine, dok je broj skinutih filmova i televizijskih emisija skoro prepolovljen. Tijekom tog vremena u Norveškoj su provedene brojne kampanje protiv piratstva, a od nedavno je na snazi i pooštreni zakon namijenjen smanjivanju piratstva. Glavni razlog za ovu promjenu trenda i smanjenje piratstva u ovoj zemlji jest sve veći broj legalnih servisa koji su omogućili brzo i jednostavno pregledavanje i preslušavanje sadržaja koji ih zanima.

Iako je sigurno da se piratstvo nikad neće u potpunosti iskorijeniti, ovi su primjeri pokazali da, ako se korisnicima omogući legalan pristup kvalitetnom sadržaju, veliki dio njih spreman je i platiti za taj sadržaj.