Europski parlament je usvojio inicijalno izvješće Kulturna raznolikost i uvjeti za kreatore na europskom tržištu glazbenog streaminga.

Izvješće, koje nije pravno obvezujuće, poziva na konkretne poteze za izgradnju “poštenog i održivog” ekosustava glazbenog streaminga.

Izvješće također ističe važnost pravila o transparentnosti koji se odnose na osposobljavanje sustava umjetne inteligencije.

Svjetska diskografska organizacija (IFPI), koja predstavlja industriju snimljene glazbe diljem svijeta, pozdravila je usvajanje izvješća.

„Nastavit ćemo surađivati s Europskim parlamentom kako bi se osigurao nastavak rasta uzbudljivog i raznolikog europskog glazbenog tržišta.

„Danas, izvođači i autori u eri streaminga dobivaju više novaca nego u eri CD-a i vinila, s obzirom na značajno veći udio povećanih glazbenih prihoda. Diskografske kuće surađuju s izvođačima na ostvarivanju njihovih mogućnosti od snažne lokalne potražnje do rastuće potražnje fanova za glazbu diljem svijeta.

„Zajedno s ovime, od krucijalne je važnosti da europski zakonodavci zaštite ljudsku kreativnost, čak i u vremenima značajnog razvoja tehnologije poput umjetne inteligencije.“

I Europska organizacija nezavisnih glazbenih izdavača (IMPALA) posebno pozdravlja usvajanje izvješća.

Helen Smith, izvršna direktorica IMPALA-e, izjavila je: „Usvajanje izvješća dolazi u ključnom trenutku za glazbeni sektor, dok unutar industrije traju razgovori o koraku naprijed za streaming. Izvješće je dotaknulo esencijalna pitanja za našu zajednicu i njezin cjelokupni poziv za pravednije i održljivijeg ekosustava glazbenog streaminga koji dijeli iste ciljeve kao i IMPALA-in plan u 10 točaka za reformu streaminga.