IMPALA, Udruženje nezavisnih diskografskih kuća, pokrenula je kampanju #loverecordstores u cilju poticanja kupovine glazbenih izdanja u webshopovima lokalnih prodavaonica ploča

Na dan kada bi se u normalnim okolnostima tradicionalno obilježavao Dan prodavaonica ploča, IMPALA za zaljubljenike u glazbu ima sljedeću poruku: „Možda ne možete na koncerte svog omiljenog glazbenika ili do lokalne prodavaonice ploča, ali u webshopovima možete kupiti sva njihova glazbena izdanja!“
IMPALA isto tako potiče upravna tijela da prodavaonice ploča uključe u prvi val trgovina kojima se dopušta ponovno otvaranje, naravno, pod nužnim ograničenjima broja kupaca.

I Hrvatska diskografska udruga podržava ovu kampanju te je tako Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart i dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge, ovom prilikom izjavio: “Da je sve bilo normalno, danas, u subotu 18.travnja, slavili bismo Record Store Day, aktivnost koja se zadnjih nekoliko godina obilježavala i u Hrvatskoj, a slavila se u svim dućanima u kojima se prodaju nosači zvuka diljem Hrvatske. Iz tog razloga sjetimo se dućana tako da ih podržimo i naručujemo preko webshopova svih dućana gdje inače kupujete glazbu u neko drugo, “normalno vrijeme.” Sjetimo se dućana na njihov rođendan, razmišljajući i o danima koji će uskoro doći, kada će dućani opet raditi.” 

 

Svoj je komentar dao i Dario Draštata, direktor Dallas Recordsa i predsjednik RUNDE, Regionalne udruge nezavisnih diskografa, ujedno i članice IMPALE: “U trenutku kada su glazbeni dućani, koji su bili i ostali duša glazbene industrije, zbog globalne pandemije zatvoreni, te se svi skupa nadamo da će uskoro ponovo otvoriti svoja vrata, Impalina paneuropska akcija #LoveRecordStores koju su izvorno pokrenule kolege iz britanske glazbene industrije, na simboličan način obilježava Record Store Day koji se više godina posebnim akcijama održavao i kod nas. Pozivamo sve ljubitelje glazbe da, ukoliko im to prilike dopuštaju, naruče izdanje svog omiljenog izvodjača iz nekog od dostupnih lokalnih glazbenih web dućana i tako i na ovaj način podrže glazbu koju vole i one koji ju stvaraju i objavljuju.”

IMPALINA kampanja naziva #LoveRecordStores, internetska je inicijativa u kojoj glazbenici, zaljubljenici u glazbu i mnogi drugi šalju poruke podrške lokalnim prodavaonicama ploča. Cilj je potaknuti ljude na kupovinu u specijaliziranim webshopovima, koji imaju ključnu ulogu u glazbenoj zajednici. IMPALA potiče odvijanje kampanje diljem Europe, uz druge kampanje za pružanje podrške lokalnim prodavaonicama ploča i ostalim inicijativama za promicanje glazbe za vrijeme krize izazvane koronavirusom.

Helen Smith, izvršna direktorica IMPALE izjavila je: „Nezavisne diskografske kuće diljem Europe podržavaju #LoveRecordStores. Ta je činjenica iznimno bitna uzevši u obzir da se ovoga vikenda trebao održati Dan prodavaonica ploča, jedno od najvećih događanja na glazbenom kalendaru koje je odgođeno za 20. lipnja.“

 

Kako biste saznali više o kampanji #LoveRecordStores i podržali je svojom porukom, uputite se na stranicu https://twitter.com/LoveRecsStores.

Ova je kampanja započela u Ujedinjenoj Kraljevini, a privukla je mnogo pozornosti, uz poruke podrške Eltona Johna i mnogih drugih. Kampanja je prepoznata i u brojnim drugim državama, a nije izostalo i pozitivne podrške medija.

Uputite se na ovu poveznicu kako biste saznali koje prodavaonice redovito sudjeluju u Danu prodavaonica ploča u Hrvatskoj, a na sljedećoj poveznici možete pronaći popis webshopova hrvatskih diskografskih kuća.

Više informacija o Danu prodavaonica ploča općenito možete saznati ovdje, a o promjeni termina ovogodišnjeg Dana prodavaonica ploča ovdje.

Prisjetite se i kako je prošle godine proslavljen Dan prodavaonica ploča u Hrvatskoj na sljedećoj poveznici.