ZAPRAF i HDU potpisali Sporazum o suradnji s HURIN-om

Prepoznavši zajednički strateški interes na području promicanja glazbe, te interes za zajednički nastup prema javnosti, ZAPRAF i Hrvatska diskografska udruga (HDU) potpisali su na ovogodišnjim Danima elektroničkih medija u Opatiji, Sporazum o suradnji s Hrvatskom udrugom radija i novina (HURIN).

Namjera je Sporazuma omogućiti što bolju suradnju između stvaratelja glazbe i radijskih nakladnika, članica HURIN-a, s ciljem ostvarivanja cjelovitog i kvalitetnog razvoja međusobnih odnosa. HURIN, ZAPRAF i HDU potpisivanjem Sporazuma dogovorili su mogućnost ostvarenja buduće suradnje na način da međusobno podupiru projekte, dok će posebnu pažnju posvetiti stvaranju zajedničkih projekata koji za cilj imaju promociju cjelokupne glazbene industrije u Hrvatskoj.

Prije službenog potpisivanja Sporazuma okupljenima je predstavljen i sustav za praćenje emitiranja -1Played. Ovaj sustav pokazao se korisnim alatom ne samo za glazbenu industriju, nego i za same radijske urednike i nakladnike, koji su ga u proteklom periodu imali priliku testirati te su izrazili zadovoljstvo viđenim.

Predsjednik krovne organizacije hrvatskih radijskih nakladnika, Robert Veseljak, istaknuo je kako su razgovori organizacija, potpisnica Sporazuma, započeli još u proljeće te kako je HURIN u ZAPRAF-u i HDU-u prepoznao dobre partnere za buduće zajedničke projekte. Između ostalog, Veseljak je kao jednu od točaka suradnje, naveo upravo i ranije predstavljeni sustav 1Played. Predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac istaknuo je kako su glazba i radio neraskidivo povezani te kako je potpisivanje ovog Sporazuma važan korak naprijed ka još većoj sinergiji radijske i glazbene industrije.

Iz pozicije kolektivne organizacije proizvođača fonograma – diskografa te zaštite prava, okupljenima se obratila i direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar istaknuvši kako je ZAPRAF i ranije održavao sastanke s pojedinačnim radijskim postajama, ali kako će ovaj Sporazum tu komunikaciju podići na višu razinu. „Iznimno nam je važno čuti s kojim se to izazovima suočavaju radijske postaje u Hrvatskoj te iznaći način kako im ZAPRAF kao kolektivna organizacija može olakšati obvezu dostavljanja podataka o emitiranju snimaka. Vjerujemo kako će se intenzivnijom suradnjom postići još bolji rezultati na zadovoljstvo, kako radijskih nakladnika, tako i nositelja prava“, zaključila je Vidmar.