U petak, 14.veljače, u Slavonskom Brodu, u trgovačkom centru City Colloseum održana je zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“. Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva, a organizirali su je Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva ZAPRAF, HDS ZAMP, BOA, HUZIP, BSA, APAW i drugi.

Na informacijskom štandu bili su izloženi razni oduzeti krivotvoreni i piratski proizvodi, ali i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima ostalih organizacija građane educirali o tome kako razlikovati jedne od drugih. Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kada se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i sl.

Dodatan motiv za posjet i ovog je puta bio zabavni program: tijekom dana posjetitelje su svojim nastupima oduševili aktualni Porinom nagrađeni novi izvođač godine Mario Huljev, odlični mladi Tamburaši slavonske krvi i iskusni majstor Šima Jovanovac , te legendarni slavonski rockeri Opća opasnost.

Uz voditelja Dražena Turinu Šajetu neki su od poznatih glazbenih autora Slavonaca – Mario Vestić, Šima Jovanovac i Vedrana Vukojević – ukazali na važnost poštivanja autorskog  prava i  intelektualnog vlasništva, jer na taj se način omogućava da glazbenici dobiju pravičnu naknadu i stvaraju dalje. „Prvenstveno mi je drago što je ova akcija uspjela, što ima ovoliko okupljenog svijeta i što će sigurno imati pozitivan odjek. Često  ljudi  kada nešto kupuju niti  ne razmišljaju kupuju li piratski proizvod ili ne. Na nama je da ih educiramo kroz ovakve akcije ili neke glazbene emisije ili letke koji bi bili sukus svega što rade autori, izvođači i svi ostali koji živimo od takvog rada. Tako će ljudi  lakše shvatiti  kako je to težak život i kako nije u redu uzimati od poštenog rada drugih ljudi“, zaključio je Šima Jovanovac.