Knjiga „71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja“ naziv je nove knjige Hrvatske diskografske udruge (HDU) objavljene povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma. Riječ je o drugome izdanju serije započete 2018. godine, kada je čitav glazbeni svijet proslavio okruglu 70. obljetnicu albuma, a obilježavanju se pridružila i hrvatska diskografska scena. Autor priča u ovogodišnjoj knjizi je suradnik HDU-a i novinar Večernjeg lista, Samir Milla, koji je zapisao interesantne crtice o domaćim albumima pod uredničkom palicom Siniše Škarice. Knjizi je pridruženo i digitalno glazbeno izdanje čiji je izbor na Deezer playlisti sažeo urednik, novinar i voditelj Hrvatskog radija, Zlatko Turkalj.

Sinoć je u zagrebačkom megastoreu Hoću knjigu, uz autora i urednike te predsjednika Hrvatske diskografske udruge Želimira Babogredca i dopredsjednika Branka Komljenovića, knjiga službeno i predstavljena, a zainteresirana je publika do posljednjeg mjesta ispunila knjižaru u Bogovićevoj.

Sadržaj ove knjige ima jedno izuzetno značenje, kako za sve dionike glazbene industrije, tako i za obožavatelje glazbe. Ove godine dali smo diskografima da odaberu albume o kojima se ima što reći, odnosno albume – s pričom. To su neke važne diskografske prekretnice, ali i oni albumi koji su utjecali na glazbu kakvu pojmimo na našim područjima danas. Samir je prijedloge diskografa pretočio u lijepe pitke priče, i vjerujem kako će ova knjiga, nakon iznimne popularnosti prvog izdanja, biti također dio kolekcije ljubitelja glazbe, a možda i još čitanija i prihvaćenija među širokom publikom“, izjavio je predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac.

U knjizi se nalazi obilje glazbenih žanrova, pa se, među ostalima, u knjizi mogu pronaći albumi izvođača kao što su Daniel Popović, zatim Mišo Kovač, Tajči, Oliver Dragojević, Toše Proeski, Mia Dimšić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Hladno pivo, Vojko V, Edo Maajka, Jinx, i brojni drugi. Interesantne informacije, poput priče o najprodavanijem albumu u povijesti domaće diskografije (Bio sam naivan Daniela Popovića, album koji je prodan u preko 800 tisuća primjeraka) prožimaju se kroz svaku od navedenih priča i daju nam uvid u kulturno-povijesni kontekst razvoja diskografije i glazbe na našim područjima.

 „Diskografija je nešto što živimo, i iako možda ne znamo da ćemo postati dio povijesti, svi mi vjerujemo u albume koje radimo i ulažemo pritom mnogo truda. Biti sa svojim albumima u knjizi za nas je zaista značajno, ali to je s druge strane u određenom smislu i naša obveza, nastojati stvarati kvalitetan produkt o kojemu će se govoriti i u narednim godinama, knjigama…“, komentirao je dopredsjednik HDU-a, Branko Komljenović.

Urednik Siniša Škarica dao je svoj urednički doprinos u oba izdanja knjige:

Imamo ispred sebe dva izdanja knjige koja se potpuno razlikuju. Ovdje nipošto nije riječ o tzv. best off albumima, već je riječ o osobnim odabirima – prošle godine Zlatka Galla i Hrvoja Horvata, a ove godine riječ je komentaru radoznalog novinara Samira Mille. Govoriti o kriterijima ‘najboljeg’ je teško, jer brojevi koji govore o tiražama tu bi bili jedini egzaktni podatak. Ipak, ako uzmemo u obzir druge elemente, kao što su priznanja, novi idiomi glazbenog izražaja, i ostale zapamćene diskografske podatke, možemo reći da su to albumi koji nose izuzetan značaj i zaslužili su biti u ovim knjigama“.

Podaci koje autor Samir Milla iznosi u pričama rijetko su poznati širokoj publici, i upravo zato ova knjiga predstavlja pravu diskografsku riznicu u kojoj se čitatelji mogu prisjetiti prošlih zbivanja, ali i mnogo toga tek naučiti.

Bila mi je čast pisati za knjigu Hrvatske diskografske udruge. Kada sam malo više počeo pritom istraživati i ulaziti u dubinu određenih priča, saznao sam i sam neke detalje koje dotad nisam poznavao. Vjerujem stoga da će čitateljima ova knjiga biti zanimljiva, jer se u pričama proteže mnogo zanimljivosti. Primjerice, za neke pjesme znamo tko ih pjeva, no možda nismo dosad znali tko ih je napisao, a vjerujem da bi mnogima za određene pjesme to moglo predstaviti svojevrsno iznenađenje“ istaknuo je među ostalim pisac priča Samir Milla, koji je najzanimljivije detalje sačuvao za čitatelje knjige.

Tijekom večeri promocije, Hrvatska diskografska udruga pripremila je i posebno iznenađenje za urednika digitalnog glazbenog izdanja, Zlatka Turkalja. Posebno priznanje za novinarsko-konceptualni diskografski projekt „Zimzeleno a novo – Specijal Dino Dvornik“ uručila mu je direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), Maja Vidmar Klarić.

Primiti priznanje na Nacionalni dan albuma za mene je velika stvar, velika čast. Tim više jer je riječ o nagradi za album koji je pratio radijski dokumentarni serijal o kralju funka Dini Dvorniku. Posebnost i važnost ovog serijala je u tome što su najbliži suradnici i prijatelji, prvi put s odmakom od 20 i 30 godina, govorili konkretno – bez „celofana“ o suradnji s Dinom, atmosferom pod kojom su snimani njegovi albumi, nastanku njegovih najvećih hitova, životnoj krizi, razočaranju i očekivanjima, iskrenom životu za glazbu i pozornicu, jedinstvenom osjećaju za ritam, osebujnoj interpretaciji, o značenju slatkog i kiselog načina sviranja…, zahvalio je Zlatko Turkalj.

Večer prepunu interesantnih zbivanja i razgovora o albumima upotpunila je i dodjela Posebnog priznanja za najkreativniji likovni prijedlog naslovnice albuma „Karta do prošlosti“ Opće opasnosti. Priznanje je pripalo učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD), a isto je uručio upravo Pero Galić iz Opće opasnosti koji je u ime čitavog benda zahvalio na angažmanu učenika. Podsjećamo, riječ je o suradnji HDU-a i ŠPUD-a, prilikom koje su učenici škole izradili vlastite prijedloge naslovnica albuma za ambasadore Nacionalnog dana albuma, Opću opasnost.

Ugođaj same promocije dodatno je svojom prigodnom svirkom upotpunio Jure Brkljača, mladi izvođač domaće glazbene scene koji je ove godine nastupio na Dori. Svoju podršku dali su i ostali domaći izvođači, novinari i voditelji koji su na sinoćnjoj promociji uz ostale posjetitelje ispunili megastore „Hoću knjigu“ do posljednjeg mjesta.

Knjiga će za sve zainteresirane biti dostupna u prodaji ovoga tjedna po cijeni od 99 kuna, a više informacija o prodaji knjige, kao i ostalim aktivnostima i projektima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

Fotografije: Marko Šolić