Nakon ovotjedne promocije knjige “71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja” ljubitelji glazbe pokazali su veliki interes za pričama autora prvog (autori Zlatko Gall, Hrvoje Horvat) i drugog izdanja (autor Samir Milla).

U nastavku donosimo popis prodavaonica na čijim će se policama već ovoga tjedna naći knjige:

-AB knjižara West Gate (Zagreb)

-Menart multimedijalna knjižara (Zagreb)

-Croatia Records CD shop (Zagreb, Rijeka, Split)

-Dancing Bear CD shop (Zagreb, Osijek)

-Hoću Knjigu – lanac knjižara

-Maldoror Zagreb – CD shop

-Dallas music shop Rijeka

-Rockmark knjižara (Zagreb)

-Šareni dućan (Koprivnica)

-Znanje – lanac knjižara

Također, diljem cijele Hrvatske, knjiga će se distribuirati i u knjižnicama.

Podsjećamo, knjige priča o albumima izašle su povodom Nacionalnog dana albuma 2018. i 2019. godine. Niz albuma koji su označili prekretnicu u razvoju diskografije te su o njima zapisane priče, započet je prvim albumom na našim područjima koji pripada Ivi Robiću, a nastavlja se albumima izvođača kao što su Oliver Dragojević, Mišo Kovač, Meri Cetinić, Novi fosili, Prljavo kazalište, Mia Dimšić, Toše Proeski, Tony Cetinski, Hladno pivo, Jinx, Elemental, Edo Maajka, Tomislav Bralić i klapa Intrade te brojni drugi.

Urednik: Siniša Škarica

Urednik digitalnog glazbenog izdanja: Zlatko Turkalj

Izdavač: HDU, Menart

Digitalno glazbeno izdanje dostupno je na poveznici.

IMPRESIJE O KNJIZI:

ŽELIMIR BABOGREDAC, predsjednik HDU-a, direktor diskografske kuće Croatia Records

Riječi koje ćete ovdje iščitati nisu tek puko prepričavanje umjetničkih i povijesnih činjenica iz svijeta diskografije. Stranice koje imate priliku prelistati kriju neke važne prekretnice, diskografske pojave koje su utabale put svemu što danas pojmimo u umjetnosti glazbe na našim područjima. Pročitate li priču o prvom domaćem albumu Ive Robića o kojemu se pisalo u prvome izdanju, ili pak albumu Vojka Vrućine, Josipe Lisac, Borisa Novkovića i mnogih drugih – vidjet ćete da se ne radi nužno o „najboljima“, već o čitavoj lepezi na svojevrstan način izuzetnih diskografskih uradaka. O njima, kao i ljudima koji su na svakome dali svoj doprinos, koji su svojim izborom, sugestijama i odlukama utjecali na stvaranje takvih albuma, Hrvatska diskografska udruga govori tijekom Nacionalnog dana albuma i u ovoj knjizi. Sve što danas držite u ovim koricama dio je zabilježene domaće diskografske povijesti i kulture. Čast nam je da je možemo podijeliti s vama.

BRANKO KOMLJENOVIĆ, dopredsjednik HDU-a, direktor diskografske kuće Menart

Knjiga „70 priča o albumima“ bio je savršen poklon za prvi Nacionalni dan albuma koji smo premijerno održali prošle godine. Nacionalni dan albuma imali smo u Hrvatskoj i još se slavilo u Engleskoj, obilježili smo 70 godina od izlaska prve vinilne album ploče, i to je zaista bio razlog za slavlje. Zato je upravo brojka 70 bila značajna, i Hrvoje Horvat i Zlatko Gall probrali su 70 albuma po njihovom izboru iz diskografske riznice hrvatskih diskografa. I siguran sam da je i njima bio izazov stati samo na 70 albuma, i zato smo ponosni što ove godine predstavljamo novu knjigu sa novim izdanjima o kojima nastavlja pisati još jedan glazbeni znalac, Samir Milla.

DALIBOR PETKO, urednik i voditelj, CMC televizija

Prvu knjigu pročitao sam valjda prvi vikend kad sam ju kupio. Iskreno, neke od albuma spomenutih u knjizi sam potpuno zaboravio i bio mi je to odličan podsjetnik da se prisjetim nekih zaista remek-djela domaće diskografije. No, svaki put pomisliš „pa možda su mogli i ovaj album“, „ovaj mi baš nedostaje“ i slično, i zato, kada sam čuo da nas čeka nastavak, bio sam oduševljen. Kolega Milla je vrhunski poznavatelj domaće diskografije, tako da je pred nama još jedno odlično štivo, koje ću istovremeno čitati i slušati.

ŽELJKO BEBEK, izvođač

Prva knjiga „70 priča o albumima“ možda je osobni izbor dvojice sjajnih glazbenih kritičara, Hrvoja Horvata i Zlatka Galla, ali vjerujem da su se mnogi s njihovim izborom složili. Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija da sam se kao izvođač i pjevač grupe Bijelo dugme našao među prvih 70 najvažnijih albuma, a željno očekujem i nastavak ove odlične priče. Ove knjige trajna su vrijednost svim ljubiteljima glazbe i podsjetnik na bogatstvo i raznolikost glazbe ovih prostora.

BORIS HORVAT, član Upravnog odbora HDU-a, direktor diskografske kuće Aquarius Records

Generacijski – album, prvo u formatu kasete pa kasnije i LP-a, ono je s čim sam odrastao. Svaki LP iz brižno čuvane kolekcije koji sam doslovce nebrojeno puta uzeo u ruku, okrenuo, pregledao, iščitao do najsitnijih slova, pažljivo izvukao iz omota (sjećam se kako me je otac učio kako da dovoljno, još kao klinac, otvorim dlan i prste kako bi vinil primio samo za rub i etiketu, kako ga ne bi uprljao…) i onda iglu gramofona nježno položiš na brazdu gramofonske ploče… i krene čarolija…

Knjiga koju držite u ruci čuva ili možda budi upravo takva sjećanja, za naše klince i one koji dolaze poslije njih…

TIHOMIR POP ASANOVIĆ, izvođač

Hvalevrijedan projekt knjige posvećene formatu albuma. Pisani dokument koji ostaje kao podsjetnik za sva vremena i sve generacije za sve dobro i kvalitetno što je stvoreno i izdano na našoj glazbenoj sceni. Na taj način je po meni i iskazana zahvalnost svim autorima i izvođačima za doprinos glazbenom opusu.

NATALIJA CAJIĆ, menadžerica za odnose s javnošću, Jugoton

Knjiga „70 priča o albumima“ brzo je postala tražena širom regije. Jasno napisane priče o muzičkim delima koja su zauvek ostavila trag u istoriji diskografije ovih prostora, ilustracije i moderan dizajn knjige, brzo su je uvrstili na police gde se čuvaju antologijska dela. I učinili je lektirom kojoj ćemo se uvek vraćati.

GORAN KOMERIČKI, osnivač Airplay Radio Charta, radijski producent, HR2

Ukupna potražnja za umjetničkim formatom albuma – koja uključuje audio/video streaming i prodaju – povećala se za 15.7%, navela je agencija Nielsen u svojemu polugodišnjem izvještaju o trendovima u glazbenoj industriji. Vijest je došla krajem lipnja i potvrdila kako priča o tome da je format glazbenog albuma zastario i da to “nitko više ne sluša”, jednostavno ne stoji.

Uostalom, sami pogled na rujanske liste streamanja vodećih svjetskih platformi Spotify i Apple Music reći će nam isto. Među najtraženijim pjesmama – u katalogu od njih pedeset milijuna – tjednima se nalaze sve ili gotovo sve pjesme s albuma Hollywood’s Bleeding Posta Malonea. Istovremeno je povećana potražnja za vinilnim pločama, a prodaja kaseta bilježi najveće brojke u posljednjih petnaest godina. Ovogodišnji Dan prodavaonica ploča treći je najuspješniji prodajni dan za albume u posljednja tri desetljeća. Sličnih podataka vezanih uz format albuma ima na sve strane.

Dakle? Glazbeni album je potreba i želja – umjetnička i slušateljska – svijeta popularne kulture i svakodnevnog života općenito. Jednako danas, kao i sedam desetljeća ranije. Razlika je samo u načinu na koji se on stvara, na koji dolazi do nas i kako ga slušamo. I što slušamo. Eksperimentalne radove, angažirane hip-hop albume, konceptualne rock ploče, atmosferičnu elektroniku ili, primjerice, kolekcije pitkih pop pjesama. Svaki način uranjanja u svijet radova glazbenog umjetnika, posebna je radost ljubitelja glazbe.

MAJA VIDMAR KLARIĆ, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF

Raduje me činjenica da će se o ponajboljim albumima hrvatske diskografije moći i čitati te da će i na taj način ostati zabilježeni u glazbenoj povijesti. Prva knjiga povela nas na zanimljivo glazbeno putovanje gdje smo mogli uživati čitajući, kako o prvim albumima na ovim prostorima, tako i o onima koji obilježavaju današnje trendove u glazbi. Veselim se nastavku tog putovanja, i kao zaljubljenik u glazbu podržavam hvale vrijednu inicijativu Hrvatske diskografske udruge.

KORNELIJE HEĆIMOVIĆ, radijski producent

Ponekad zaboravimo da album nije samo tonski zapis, nego umjetničko djelo satkano od mnogih pomno probranih detalja. I upravo je danas, u svijetu u kojem smo zbog nepresušnog obilja informacija skloni zaboraviti one zaista bitne, knjiga „70 priča o albumima“, podsjetnik na remek-djela koja treba pamtiti, slušati i o njima pričati. Podsjetnik na albume koje naprosto nemamo prava zaboraviti.

GORDANA BOSAK, direktorica diskografske kuće Agapa

Ovo je odličan i od koristi projekt HDU-a. Prva knjiga je početak cijele priče, smisleno i korisno za strukovnu  glazbenu elitu i šire. Druga knjiga je otišla malo dublje  u tematiku. Iznimno važne informacije za sve glazbenike, producente, autore i autorske timove. Lijepo predstavljen njihov rad kroz  njihove uloge i albume.