Billboard je tijekom utorka lansirao sekciju ‘Hits of the World’ u kojoj je počeo objavljivati tjednu listu popularnosti Croatia Songs. Lista donosi 25 pjesama, a temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja  MRC Data. Billboard je najveći svjetski autoritet glazbene industrije, a MRC Data vodeći globalni sustav mjerenja popularnosti u industriji zabave.

Sekcija ‘Hits of the World‘ vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurirat će se utorkom na temelju podataka koji će mjeriti period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Projekt ‘Hits of the World‘ nastavak je globalnog pristupa glazbenom tržištu magazina Billboard. ‘Vidjeli smo kako je veliki uspjeh postiglo proširenje našeg mjerenja s listama BIllboard Global 200 tijekom 2020. godine i to maglašava našu predanost predstavljanju onoga što se događa s korištenjem glazbe na svjetskoj razini’, izjavio je predsjednik Billboarda Julian Holguin i naglasio kako je MRC Data ključni partner za uspjeh kompanije kao vodećeg nezavisnog dobavljača rezultata mjerenja popularnosti: ‘Liste pojedinih zemalja će mogućiti industriji mjerenje uspjeha na globalnoj razini.’Kao vodeći izvor podataka i uvida u industriji zabave, MRC Data uspostavlja novi standard u transparentnosti glazbene industrije kroz uvođenje globalnog proizvoda koji prikazuje rangiranje pjesama na više od 40 samostalnih tržišta pojedinih zemalja‘, rekao je ovom prilikom izvršni direktor P-MRC Data, Rob Jonas.

Hrvatska glazbena industrija je, postavljanjem liste Croatia Songs na stranice magazina BIllboard, ušla na globalnu glazbenu kartu. Projekt ‘Hits of the World‘ donosi liste popularnosti iz više od 40 zemalja s područja četiriju regija: Europe, Latinske Amerike, Azije i Pacifika i Afrike. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s vlastitom listom, a od zemalja Europe, dodana su mjerenja za Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Madžarsku, Island, Irsku, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Španjolsku, Švedsku, Švicarsku, Tursku i Veliku Britaniju.

Izrazito nam je drago da je Hrvatska od strane magazina Billboard prepoznata kao bitan teritorij na globalnoj glazbenoj karti. Uvrštenje liste Croatia Songs u sekciju ‘Hits of the World’ vodećeg svjetskog autoriteta u glazbenoj industriji definitivno mijenja uvid u naš posao‘, rekao je Dario Draštata, član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge (HDU) i predsjednik Regionalne udruge nezavisnih diskografa RUNDA i dodao: ‘To je odlično za razvoj poslovanja i omogućuje našim izvođačima i njihovim izdavačima lakši put do prepoznavanja njihova rada izvan teritorija Hrvatske i regije.’Na prvoj listi Croatia Songs magazina Billboard prvo mjesto zauzima Senidah s pjesmom ‘Behute‘, a rezultati mjerenja pokazuju dominaciju regionalnih izvođača trap glazbe. Eni Jurišić i Matija Cvek su se s pjesmom ‘Trebaš li me’ smjestili na petom mjestu, a od izvođača iz Hrvatske na listi su 30Zona & KUKU$ sa singlom ‘Debili‘ i Grše s pjesmom ‘Highlife‘.

Liste platforme ‘Hits of the World‘ će, navodi Billboard, donijeti nove mogućnosti i rangiranja koje će biti dodane platformi Music Connect, vodećoj svjetskoj platformi analitike u glazbenoj industriji.

Cijelu listu možete pogledati preko poveznice.