Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge, najveće diskografsko priznanje u Hrvatskoj, sinoć su za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos i posebna diskografska dostignuća u glazbi dobili glazbenici dalmatinskog pop sastava Dalmatino!

U dva desetljeća djelovanja grupa Dalmatino postala je jedan od fenomena domaće glazbene scene, a svaki djelić njihovog opusa izvanredan je primjer glazbenog stvaralaštva. Svi njihovi albumi mogu se pohvaliti statusom ”best-seller” izdanja.

Svojim debitantskim albumom Cukar i sol još 2001. bend je pokrenuo revoluciju u dalmatinskoj pop glazbi i osvojio nagradu Porin za Najboljeg novog izvođača 2002. godine, a nakon 20 godina predanog rada, platinastih tiraža albuma i koncertnih nastupa diljem svijeta, od Amerike do Australije, ovaj sastav si je osigurao status pop zvijezda, što je sinoćnji nastup dodatno potvrdio. Refužo, posljednji radijski hit benda objavljen u ljeto 2021. godine u nakladi diskografske kuće Dancing Bear, u rekordnom je roku osvojio srca slušatelja, ostvario više od dva i pol milijuna pregleda na digitalnoj platformi YouTube te brojem streamova u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj prestigao velike svjetske zvijezde, poput Eda Sheerana!

Ispunjena velika koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog sinoć je uživala u prvom od tri rasprodana koncerta omiljenog dalmatinskog pop sastava koji nije skrivao zadovoljstvo što su napokon zapjevali u toj prestižnoj dvorani.

Zahvaljujući vrsnim autorskim snagama, Ivi Jagnjiću i Zdravku Sunari, pjesmaricu Dalmatina prepunu evergreena krasi omiljeni duet s Oliverom Dragojevićem, Ditelina s čet’ri lista, pjesme Cukar i sol, Cvit od kamena, Dajem ti rič, Dvi sestre blizanke, Lipa rič, Croatia i mnoge druge. Spomenutim hitovima na kompilaciji su se pridružila i dva nova singla, Ljubin ti ruku i Sanjaj koja su također pronašla svoje mjesto među najslušanijim pjesmama domaćeg radijskog etera.

Na prvom rasprodanom koncertu održanom sinoć, 17. veljače  u Lisinskom, Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske Diskografske udruge (HDU) i Silvije Varga u ime matične diskografske kuće Dancing Bear, uveličali su ovu sjajnu večer dodatnim priznanjem i dodijelili Zdravku Sunari i Ivi Jagnjiću ispred grupe Dalmatino Multi-platinum Award za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos i posebna diskografska dostignuća.

Maja Vidmar Klarić prilikom uručenja nagrade je, pred oduševljenom publikom, izjavila: „Kroz karijeru dulju od 20 godina, grupa Dalmatino dala je jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos Hrvatskoj glazbenoj sceni i diskografiji. Upravo iz tog razloga, Hrvatska diskografska udruga dodjeljuje im najveće diskografsko priznanje-multiplatinum award. Hvala vam na svim pjesmama! Iskrene čestitke!

Fotografije: Matej Grgić