Talijanska Regulatorna agencija za komunikacije, AGCOM, je 25. srpnja 2013 izdala dugo očekivani nacrt propisa o upravnom postupku za blokiranje web stranice. Prema predloženim odredbama AGCOM će imati ovlasti, ako to zatraži nositelj autorskog i srodnog prava, da naredi pružateljima internetskih usluga blokiranje pristupa web stranicama koje krše zakon.

Također, uvest će se i ubrzani postupak za web stranice koje u većoj mjeri krše Zakon o autorskom i srodnim pravima. Iako je blokiranje web stranica već moguće u okviru postojećih zakona, blokiranje nekoliko BitTorrent web stranica naredili su i kazneni sudovi.  Na AGCOM-ove propise se gleda kao na važan korak u dobivanju više naloga za blokiranja web stranica u kraćem vremenskom razdoblju.

Nacrt propisa trenutno je predmet javne rasprave koja se zatvara krajem rujna. Uz to, biti će poslan i  Europskoj komisiji pod 98/34 Direktive o tehničkim standardima te će biti na čekanju još 3 mjeseca prije nego postane učinkovita, najvjerojatnije u veljači 2014. Fimi, Federacija talijanske glazbene industrije će sudjelovati u javnoj raspravi i lobirati za neke manje izmjene  (npr. kako bi se osiguralo da su blokiranja provedena na obje, DNS i IP razine) i kako bi podržali AGCOM da se konačno usvoje propisi (koji ne trebaju biti odobreni u parlamentu).

U međuvremenu borba protiv piratstva u Italiji se nastavlja, a za blokiranje većih BitTorrent stranica koristi se već postojeći zakon, dok su The Pirate Bay, BTJunkie, kat.ph, IsoHunt, TorrentReactor i torrents.net već blokirani.