Bogati program u glazbenim prodavaonicama – ove godine sa Željkom Bebekom, Frankom i Pravilima igre!

Dan prodavaonica ploča obilježava se u cijelom svijetu, a Hrvatska diskografska udruga ovim putem predstavlja bogati program u glazbenim prodavaonicama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku 13. travnja. Ljubitelje glazbe očekuju brojni popusti, posebna glazbena izdanja, glazbeni nastupi domaćih izvođača i još mnogo iznenađenja.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine sudjeluje u svjetskoj tradiciji obilježavanja Dana prodavaonica ploča 13. travnja, tzv. Record Store Daya – inicijative koja je započela 19. travnja 2008. godine nastupom Metallice u maloj trgovini ‘Rasputin’ u San Franciscu, a nastavila se s ciljem očuvanja kulture glazbenih dućana. U glazbenim prodavaonicama diljem zemlje, ljubitelji glazbe imaju priliku kupiti ekskluzivna i raritetna CD izdanja ili iskoristiti aktualne popuste. Stajanje u redovima glazbenih prodavaonica posljednjih godina upotpunila su razna dodatna događanja poput besplatnih nastupa domaćih izvođača, druženja sa zvijezdama i potpisivanjima albumskih izdanja.

Dan prodavaonica ploča svake godine ima jednog globalno poznatog izvođača koji podržava inicijativu posvećenu pločama. Ovom prilikom, glazbenici dijele svoja iskustva, podupiru diskografski rad i pozivaju ljubitelje glazbe da im se pridruže i vrednuju kulturu kupovanja albuma. Ove godine, svjetski je ambasador Pearl Jam, a u Hrvatskoj su to Franka, Željko Bebek i Pravila igre.

Strastvena sam kolekcionarka ploča i CD-a od ranog tinejđerskog doba. Zaključavala bih se u sobu, stavila slušalice, upalila Floyde, Gunse ili Hendrixa i odlutala u svoj svijet. Moji suveniri s putovanja su uvijek i zauvijek ploče! Zato sam presretna što sam ovaj put ambasador Record Store Daya i što na taj način mogu i na nove generacije prenijeti ljepotu i užitak kupovanja  ploča. Nema ljepše nego fizički držati u rukama produkt nečijeg truda, rada, strasti prema glazbi. Održimo ploče i CD-e na životu!“ – izjavila je ambasadorica Franka.

Uz podršku najvećih diskografskih kuća i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), ove subote ljubitelji glazbe mogu posjetiti sljedeće lokacije i program:

ZAGREB:

Nova ploča, Bogovićeva 5od 10 do 15 sati: otvorenje programa i nastupi Davida Temelkova, Jure Brkljače, Matije Cveka, Marka Kutlića i Nele, grupe iZLET, Matta Shafta, Nere, Dominika Blaževca, Suicidala, Stele, Zwouka i BluVinila. Druženju će se pridružiti i ambasadori, Željko Bebek, Pravila igre i Franka, kao i ostali izvođači s domaće glazbene scene, a u podne će Hrvatska diskografska udruga dodijeliti posebno priznanje Daliboru Petku za promociju hrvatske glazbe i dprinos hrvatskoj diskografiji.

Dancing Bear shop, Gundulićeva 7 – od 12 do 14 sati: nastupi izvođača Tram 11, Ogenja, Solarova, Gordane Marković i Sunnysidersa, a svoje će albume potpisivati i s posjetiteljima se družiti Gile iz Električnog orgazma i Tram 11.

RIJEKA:

Dallas Music shop, Splitska 2 – od 10 do 14 sati: nastupi i druženje s izvođačima – Nikolinom Tomljanović, Sandrom Bastiančić, Mirnom Škrgatić, Leone i Atmospheric, a pridružit će im se i posebne gošće – Punčke.

Uz navedeno, ljubitelje glazbe očekuju popusti i posebna glazbena izdanja u prodavaonicama Croatia Recordsa u Zagrebu, Rijeci i Splitu, zatim Aquarius Music shopu u Zagrebu, Dancing Bear prodavaonicama u Zagrebu i Osijeku, Dallas Music shopu u Rijeci, Menart multimedijalnoj knjižari u Zagrebu te na webshopovima Scardone, Hit Recordsa i Cedeterije.

Mjesec travanj je poseban mjesec za diskografsku industriju, a u Hrvatskoj osim Record Store Daya koji se uobičajeno obilježava treće subote u tom mjesecu (ove godine iznimno druge subote), u Hrvatskoj je mjesec travanj ispunjen i drugim aktivnostima uunutar mjeseca glazbe. Record Store Day se već godinama obilježava u Hrvatskoj jednako energično i vjerodostojno kao na najvećim svjetskim diskografskim tržištima, uz nove ambasadore svake godine, uz brojne nastupe izvođača u svim većim prodavaonicama ploča, brojne popuste i veliki broj što domaćih, a što stranih posebnih RSD izdanja. I ove godine možemo samo pozvati sve ljubitelje glazbe, da što u većem broju posjete i podrže svoje lokalne prodavaonice ploča, uživaju u brojnim nastupima izvodjača, te nabave neko izdanje u kojem će onda uživati. I ne zaboravimo, record storeovi su mjesta koja treba često posjećivati i uživati u atmosferi tih oaza kulture i glazbene eklektike – izjavio je dopredsjednik HDU-a, Branko Komljenović.

Sve informacije o aktivnostima povodom Dana prodavaonica ploča, nagradnim natječajima i posebnim glazbenim izdanjima dostupne su na službenoj web stranici HDU-a te HDU Facebook stranici.

Dancing Bear

 

Dallas