Proslavljen Dan prodavaonica ploča uz podršku domaćih izvođača, brojne popuste i niz glazbenih nastupa!

Hrvatska diskografska udruga (HDU) šestu je godinu zaredom bogatim programom obilježila Dan prodavaonica ploča. Record Store Day obilježen je ovog vikenda ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima te popustima, a u Zagrebu i Rijeci za ljubitelje glazbe organiziran je niz besplatnih nastupa u glazbenim prodavaonicama, kao i druženje s izvođačima. Dan prodavaonica ploča službeno je započeo u Zagrebu u Novoj ploči, gdje su se okupili brojni domaći izvođači, predstavnici diskografskih kuća, ostali predstavnici glazbenog sektora i brojni mediji.

Izuzetno mi je drago da smo se i ove godine okupili u još većem broju te da raste popularnost ovom već tradicionalnom obilježavanju Dana prodavaonica ploča. Upravo se ploča kao glazbeni medij vraća na velika vrata za sve ljubitelje glazbe, a ja vjerujem da će 2019. godina biti rekordna po pitanju prodaje vinila. Veseli me, ne samo kao diskografa, nego i istinskog ljubitelja glazbe, da danas pred glazbenim prodavaonicama u Hrvatskoj stoje sve generacije i njeguju ovu lijepu priču već šest godina.“ – izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge.


Ovogodišnji ambasadori Dana prodavaonica ploča su Franka, Željko Bebek i Pravila igre koji su sa fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Sretan sam što danas mogu biti ispred ove inicijative kao ambasador i podržati nešto tako vrijedno kao što je ploča. Dragi ljubitelji glazbe, kupujte albume, poklonite nekome ploču i uljepšajte mu dan – glazba je jedan prekrasan poklon!“ – rekao je Željko Bebek prilikom otvorenja glazbenog programa u Zagrebu.

Centar Zagreba okupio je na stotine građana koji su na lokacijama Nove ploče, Dancing Bear shopa te Boogie kluba poslušali besplatne glazbene nastupe i predstavljanje ploča, a nisu propustili niti druženje s ambasadorima i ostalim izvođačima. Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dodijelila i posebno priznanje Daliboru Petku za promociju i doprinos domaćoj diskografiji.

IMG 20190413 WA0015

Ovo priznanje mi zaista puno znači. Nekako je to postalo slučajno moja ljubav koja mi je danas dala taj posao iz snova. Ne mogu biti sretniji kad mogu raditi ono što volim. Kupite si neku ploču, CD ili štogod, danas na ovaj lijepi dan. Podržavajmo hrvatsku glazbu i dalje – ja vam svečano obećajem da me ova nagrada za to obvezuje, a obvezuje me i moje srce.“ – izjavio je Dalibor Petko.

U zagrebačkoj Novoj ploči uz to su održani i nastupi Davida Temelkova, Jure Brkljače, Matije Cveka, Marka Kutlića i Nele, grupe iZLET, Matta Shafta, Nere, Dominika Blaževca, Suicidala, Stele, Zwouka i BluVinila. Na ovom su druženju bili prisutni i ambasadori, Željko Bebek, Pravila igre i Franka, kao i ostali izvođači s domaće glazbene scene.

IMG 20190413 WA0016

Istovremeno, u Dancing Bear shopu u Zagrebu, posjetitelji su pratili nastupe izvođača Tram 11, Ogenja, Solarova, Gordane Marković i Sunnysidersa, a Gile iz Električnog orgazma i Tram 11 potpisivali su svoje albume i družili se s prisutnima. Također, Aquarius Records pripremio je prigodan program u Boogie klubu te predstavio treću u nizu serije AQ vinila, a na predstavljanju su bili prisutni Boris Štok, Mangroove, Mayales, Jinx, Cubismo, Detour, Šo!Mazgoon, Sara Renar, The Bastardz, Songkillers te drugi gosti.

IMG 0819

U Rijeci je pak u Dallas Music shopu prijepodnevni program uključio nastupe i druženja s Nikolinom Tomljanović, Sandrom Bastiančić, Mirnom Škrgatić, Leone i Atmospheric, a pridružile su im se i posebne gošće – Punčke.

Popusti i posebna glazbena izdanja do kraja tjedna dostupni su u prodavaonicama Croatia Recordsa u Zagrebu, Rijeci i Splitu, zatim Aquarius Music shopu u Zagrebu, Dancing Bear prodavaonicama u Zagrebu i Osijeku, Dallas Music shopu u Rijeci, Menart multimedijalnoj knjižari u Zagrebu te na webshopovima Scardone, Hit Recordsa i Cedeterije.

Dan prodavaonica ploča obilježava se uz podršku najvećih diskografskih kuća i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) u travnju, kada Hrvatska diskografska udruga ujedno provodi i ostale aktivnosti unutar Mjeseca glazbe. Sve informacije o daljnjim aktivnostima kroz travanj dostupne su na službenoj web stranici HDU-a te HDU Facebook stranici.

IMG 20190413 WA0030

Fotograf: Marko Šolić