BSA, vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja, najavila je u Zagrebu veliku kampanju „edukacije i podizanja svijesti“. Namjeravaju kontaktirati pet tisuća hrvatskih kompanija sa zamolbom izjašnjavanja o tome koriste li licencirani softver.

„Nema nikakve zakonske obveze da nam netko odgovori, ali naš je cilj uspostaviti kanale komunikacije s tvrtkama, ovo je zasigurno u njihovom interesu“ kaže Ivana Jurin Puhalo, vanjski pravni savjetnik BSA za Hrvatsku.

Trenutno je stopa korištenja nelicenciranog softvera 53% i porast upotrebe licenciranog softvera imao bi popriličan učinak na jačanje hrvatskog gospodarstva. Iz BSA stiže informacija da bi povećanje uporabe legalnog softvera od samo 1% generiralo procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti za lokalnu proizvodnju. Za usporedbu isto povećanje piratskog softvera generiralo bi 143 milijuna kuna.

„Osim pravnog dijela naše strategije, naš cilj za budućnost je jačanje edukacije i svijesti o kršenju autorskih prava. Planiramo i edukacijske programe i treninge za predstavnike državnih tijela, koje ćemo pokrenuti sljedeće godine“ poručila je Jurin Puhalo.

BSA je neprofitno udruženje stvoreno s namjerom unapređenja ciljeva softverske industrije i njenih hardverskih partnera. Sa sjedištem u Washingtonu, BSA je aktivna u više od 80 zemalja, s uredima i osobljem u 11 gradova diljem svijeta: Bruxellesu, Londonu, Münchenu, Pekingu, Delhiju, Jakarti, Kuala Lumpuru, Taipeiju, Tokiju, Singapuru te Sao Paolu.