Europski parlament stao na stranu kreativaca

Na jučer održanoj plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu na zadovoljstvo nositelja prava i svih zastupnika koji ih podržavaju, prihvaćen je prijedlog teksta Direktive o autorskim pravima većinom od 438 glasova za, 226 protiv i 39 suzdržanih.

Na jučerašnjem glasovanju su prihvaćeni i članci 11. i 13. oko kojih je posljednjih mjeseci bilo najviše prijepora i kontroverzi, ali i dezinformacija od strane velikih tehničkih kompanija i zbog kojih je zastupnik Axel Voss koji ih je predložio pretrpio najviše kritika i napada. Zastupnik Voss danas nije mogao sakriti zadovoljstvo rezultatom glasovanja, istaknuvši kako je ,,zahvalan na poslu kojeg su političari zajedno obavili” i da postignuto predstavlja ,,dobar znak za kreativne industrije u Europi”.

Tekst Direktive sada ide u daljnju proceduru, odnosno na trijalog između Parlamenta, Vijeća i Komisije te je vjerojatno da će Direktiva biti donesena do isteka mandata postojećeg sastava Parlamenta sljedeće godine.

Iz Svjetske diskografske organizacije (IFPI) ovom su prigodom komentirali kako se IFPI pridružuje ostalim kreativcima i zahvaljuje Europskom parlamentu za njihov rad na ovom prijedlogu u najtežim okolnostima te čestita izvjestitelju Axelu Vossu, zastupniku u Europskom parlamentu na izvanrednoj izvedbi. „Sada se veselimo suradnji s tri institucije u narednom trijalogu kako bismo osigurali da je Value Gap učinkovito zatvoren“, poručili su.

Hrvatska diskografska udruga (HDU), zajedno sa IFPI-jem u proteklom periodu uložila je znatne napore u cilju obrazloženja i rješavanja ovog bitnog pitanja za cjelokupnu kreativnu industriju. Predstavnici Hrvatske diskografske udruge ovaj tjedan su uoči glasovanja u Strasbourgu održali niz sastanaka s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu na kojima su objasnili stajalište hrvatske glazbene industrije u spomenutom pitanju i naglasili potrebu primjerene zaštite prava svih dionika glazbene industrije i njenom značaju sveukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske. Ovim putem ujedno se zahvaljuju zastupnicima na pruženoj podršci.

Predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac ovom prilikom je izjavio: ,,Mislim da svi možemo biti zadovoljni rezultatom jučerašnjeg glasovanja. Digitalizacija predstavlja budućnost glazbe. Važno je uspostaviti sustav koji sve tretira jednako i korisnicima pruža najbolju uslugu. Direktiva o autorskim pravima učinit će upravo to, s jedne strane osigurati da svi glazbeni servisi i platforme poštuju prava na snimkama koje koriste, a s druge strane izjednačiti tržišna pravila za sve kako bi krajnji korisnici dobili što bolju uslugu. Vjerujem da će glazba i produkcija u Hrvatskoj od ove Direktive itekako imati koristi i krenuti na bolje.“

Ishod sjednice prokomentirao je i Branko Komljenović, dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge: „Izglasavanje direktive nadmoćnom većinom pokazalo je ispravnost razmišljanja Europskog parlamenta koji je konačno odbacio sve spinove koji su agresivno dolazili sa druge strane i dao mandat za pokretanje trijaloga. Na taj način se višegodišnje lobiranje cijele kreativne industrije među kojom je Hrvatska diskografska udruga bila posebno aktivna, pokazalo  kao ključan doprinos u izglasavanju teksta ove Direktive jer se u prvi plan stavio sadržaj, a ne interesi velikih platformi. Ovo je veliki dan za kreativni sektor, kojeg sa punim pravom možemo nazvati gamechanger“.


tekst mala 4

tekst mala 2

tekst mala 1