Hrvatski diskografi po prvi put obilježavaju Nacionalni dan albuma u Hrvatskoj

Format glazbenog albuma ove jeseni obilježava 70 godina. Ova je obljetnica značajna u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe koji će pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge, provoditi niz aktivnosti u suradnji s autorima i izvođačima te glazbenim kritičarima i novinarima.

 

Glazbeni svijet ovu godinu obilježava kao važnu obljetnicu i slavi format glazbenog albuma koji ove jeseni slavi 70 godina postojanja. Ova je obljetnica značajna u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe koji će pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge, provoditi niz aktivnosti u suradnji s autorima i izvođačima te glazbenim kritičarima i novinarima. U modernije vrijeme, kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, HDU vraća u fokus album te slušateljima glazbe omogućuje povratak u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.

Jedna je od nadolazećih aktivnosti panel rasprava u Novoj ploči u Bogovićevoj u Zagrebu koja će ugostiti glazbene znalce 11. listopada u 18 sati te otvorenih vrata dočekati sve zainteresirane. Što album danas znači jednom slušatelju, kako se percipira ovaj format pri aktivnom slušanju glazbe te kakva je budućnost albuma u Hrvatskoj, samo su neke od tema razgovora. Susretu će se pridružiti i neki od ambasadora koji podržavaju projekt, a to su redom Mia Dimšić, Vojko Vrućina, Tony Cetinski, Kim Verson, Ivan Dečak, Mladen Puljiz, Tomislav Bralić, Silente i Dalibor Pavičić.

Ovo je prilikom jedan od ambasadora, Ivan Dečak, izjavio:

„Odrastao sam uz glazbu u formi albuma, pa me tako i danas, kada po prvi puta preslušavam nečiji novi album, osim samog glazbenog sadržaja, jednako interesira i fascinira sve vezano uz album kojeg preslušavam. Tako ću, kada ga otvorim prvo udahnuti miris papira, prolistati knjižicu, pa redom pročitati tekstove pjesama, kao i sve tehničke detalje od producenata, studija, glazbenika koji su sudjelovali, do zahvala i ukoliko postoje podaci od pojačala i gitara do žica i palica koje su koristili za vrijeme snimanja albuma. Premda sam svjestan činjenice kako je albumske publike sve manje, pa samim time i album pomalo odlazi u povijest, vjerujem da će forma ipak preživjeti, makar na vinilu, koji se posljednjih godina polako, ali sigurno vraća. Vatra je također bend koji u ovom trenutku dovršava svoj 10. album, a koji u izdanju Dallas Recordsa izlazi 05.04.2019. na dan našeg rođendanskog koncerta u Domu Sportova!“.

Glazbenom albumu odat će se počast i kroz 70 priča o albumima, glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla, koje će HDU publicirati i u tiskanom izdanju u studenom. Tiskano izdanje će biti predstavljeno i na prigodnoj izložbi u Kaptol Boutique centru u Zagrebu, također u studenom. Nadalje, na drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji Music Pub Zlatka Turkalja svakog će četvrtka gostovati glazbeni stručnjaci i izvođači te donositi zanimljivosti o glazbenim albumima.

Povodom Nacionalnog dana albuma, prigodni popusti dočekat će sve zainteresirane u tjednu 8-14. listopada na naznačenim mjestima, u prodavaonicama Croatie Recordsa, Aquarius Recordsa, Dallas Recordsa, Dancing Beara i Menarta te na webshopu Scardone. Webshop Cedeterija.com također će sudjelovati u popustima s promotivnim kodom “VJERNIKUPAC”.

Organizatori pripremaju još iznenađenja poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama te ostale zanimljivosti, stoga se pozivaju svi zainteresirani da ih prate na Facebook stranici te Facebook događaju projekta.