Glazba mladima! Hrvatska diskografska udruga i Udruga ZAPRAF sklopile novu suradnju s portalom Studentski.hr

S početkom Mjeseca glazbe u Zagrebu, ove godine posebno posvećenog mladima, Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) 3. travnja su potpisale Ugovor o suradnji s portalom Studentski.hr. Navedenom suradnjom nastoji se približiti glazba mladima, a ista će u brojna glazbena događanja Hrvatske diskografske udruge uključiti članove portala Studentski.hr i njihove čitatelje.

O svim zbivanjima i zajedničkim aktivnostima u daljnjoj će suradnji biti više riječi i na samome portalu kroz medijske najave upućene upravo mladima.

Glazbena industrija na našim područjima predstavlja pravu malu riznicu umjetničkog bogatstva koja krije puno više od krajnjeg produkta (glazbene snimke). Ovom prigodom želimo mlade upoznati s pozadinom glazbene industrije, približiti mladima priču o glazbi, i to onu priču kakvu još možda nisu upoznali. Lijepo je vidjeti da mladi cijene i podržavaju ovu umjetnost, i vjerujem da zajedničkim snagama možemo doprinijeti sveukupnoj svijesti mladih u poštivanju glazbenih uradaka i njihovoj glazbenoj kulturi“, izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik HDU-a.

U travnju će, uz medijske najave Mjeseca glazbe, biti provedeno i istraživanje među mladima o njihovim glazbenim navikama i znanju o autorskim i srodnim pravima, čiji će rezultati biti objavljeni krajem travnja. Ovim se istraživanjem nastoji proniknuti u navike slušanja glazbe kod ciljane populacije između 16 i 30 godina, utvrditi koji su trendovi načina konzumacije glazbe među njima i koji se pritom glazbeni stvaralački i diskografski potencijal otvara na tržištu u skladu s interesima mladih.

Uz istraživanje, u travnju će se provesti i edukacija na jednom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je cilj približiti mlađoj populaciji procese glazbenog stvaralaštva i uputiti ih u autorska i srodna te kolektivna prava. U razgovoru s posjetiteljima sudjelovat će gosti iz domaće diskografske produkcije, ekonomisti i glazbenici te domaći izvođači koji će iz prve ruke objasniti stavke razgovora i odgovoriti na pitanja zainteresiranih. Ovo će biti tek prvo u nizu predavanja, jer će HDU i ZAPRAF, zajedno s portalom Studentski.hr organizirati više predavanja na fakultetima u Zagrebu kroz godinu.

Uzimajući u obzir značaj glazbe kod mladih i njene konzumacije u ovom digitalnom dobu, izuzetno mi je zadovoljstvo što smo postigli dogovor o suradnji upravo sa Studentskim.hr. Vjerujem da ćemo kroz zajedničke projekte mladima uspjeti dodatno približiti glazbu i sve njene specifičnosti, upoznati ih s autorskim i srodnim pravima te značajem koji glazba ima ne samo u našoj kulturi, već i u gospodarstvu.– izjavila je direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić.

Već 4. travnja u 13 sati u Kinu Europa, HDU organizira tribinu pod nazivom Playlista naših mladih: Koga poznaju milenijalci – Štulića ili Cecu?, u kojemu će sudjelovati glazbeni znalci te bivša studentica i novinarka portala Studentski.hr, a kroz ostale aktivnosti u Mjesecu glazbe i tijekom Dana prodavaonica ploča, HDU, ZAPRAF i Studentski.hr organizirat će zajedničke nagradne natječaje u kojima će biti nagrađeni upravo mladi. Uz medijske najave događanja, na portalu će biti objavljen i sadržaj edukativnog karaktera o intelektualnom vlasništvu te autorskim i srodnim pravima.

„Portal Studentski.hr usmjeren je mladima, i nakon više od pet godina možemo reći da smo među njima stekli visoku reputaciju, zahvaljujući kvalitetnom sadržaju i uspješnim suradnjama s partnerima čiji su projekti namijenjeni našoj ciljnoj populaciji. Glazba je posebno interesno područje mladih i drago nam je da možemo biti spona između uspješnih glazbenih organizacija i onih koji pokazuju interes za projekte ovakvog tipa. Veselimo se suradnji!“ – izjavio je Nikola Jelovečki, voditelj portala Studentski.hr.

Ugovorom o suradnji, HDU, ZAPRAF i Studentski.hr dogovorili su međusobnu potporu u daljnjim projektima, kako zajedničkim, tako i pojedinačnim. Sve informacije o događanjima ovih organizacija bit će dostupne na portalu Studentski.hr te na stranicama HDU-a i ZAPRAF-a.