Ljubitelji glazbe, pripremite se: Hrvatska diskografska udruga pripremila je bogati glazbeni program kroz cijeli travanj!

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine organizira Mjesec glazbe u Zagrebu, projekt nastao u namjeri hrvatskih diskografa da se jedan mjesec u godini posveti glazbi i glazbenoj umjetnosti i industriji, a ove će godine biti posebno posvećen mladima. 

U travnju će se tako održati više aktivnosti pod okriljem HDU-a, a uz podršku najvećih diskografskih kuća i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF). Brojnim posjetiteljima HDU će ponuditi zabavni sadržaj, ali ih i educirati o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva te autorskih i srodnih prava.

Mjesec glazbe službeno će započeti potpisivanjem Ugovora o suradnji između udruga HDU i ZAPRAF i portala Studentski.hr. Navedenom suradnjom nastoji se približiti glazba mladima, a neke od aktivnosti uključivat će provedbu istraživanja među mladima o njihovim glazbenim navikama i znanju o autorskim i srodnim pravima, provođenje edukacije na jednom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i brojne druge aktivnosti.

Imajući u vidu raznolike i brojne trendove konzumacije glazbe, odlučili smo suštinu ove umjetnosti približiti upravo jednima od njezinih najčešćih konzumenata – mladima. Ovog mjeseca, želimo ih educirati o procesima nastajanja glazbe, o poštivanju autorskih i srodnih prava te im predstaviti proces nastajanja glazbenog djela. U tome nam pomažu naši diskografi, ali i ostali akteri domaće glazbene scene, što će sveukupne projekte učiniti još zanimljivijima“ – izjavila je direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić.

4. travnja u 13 sati u Kinu Europa, glazbeni znalci (novinar, kritičar i autor Hrvoje Horvat, kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin, glazbena novinarka i kolumnistica Maja Trstenjak, glazbenik i član grupe Pravila igre Goran Belošević te donedavna studentica, a danas novinarka Ivona Lenard) razgovarat će na tribini pod nazivom Playlista naših mladih: Koga poznaju milenijalci – Štulića ili Cecu?, a dotaknuti će se trendova slušanja glazbe kod mladih te utjecaja na njihovu glazbenu kulturu. Ulazak na tribinu je besplatan i namijenjen svim zainteresiranim ljubiteljima glazbe.

U drugome tjednu travnja, točnije, 13. travnja očekuje nas tradicionalni Dan prodavaonica ploča (Record Store Day) koji se ove godine obilježava već dvanaestu godinu zaredom u cijelom svijetu, a s ciljem očuvanja kulture glazbenih dućana. Ovim povodom, HDU, kao i prethodnih godina, organizira besplatne nastupe u glazbenim prodavaonicama u Zagrebu i Rijeci te prigodne popuste i specijalna glazbena izdanja kroz čitav tjedan u prodavaonicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Dan prodavaonica ploča podržavaju ambasadori, i to poznati domaći izvođači – Željko Bebek, Franka i Pravila igre s kojima će se njihovi obožavatelji imati prilike kratko upoznati i družiti tijekom Dana prodavaonica ploča.

„Drago mi je da je obilježavanje međunarodnog Dana prodavaonica ploča postalo i našom tradicijom. Danas, kad je glazba lako dostupna i slušati ju možete na razne načine preko digitalnih sadržaja, važno je vratiti sve na početak, a to je upravo prodavaonica ploča. To je prvo mjesto gdje publika može i fizički dotaknuti ono što ste mjesecima, pa i godinama stvarali. Glazba ima i svoj popratni dokument koji je vrlo važan jer su na njemu napisani svi ljudi koji stoje iza onog što slušatelji čuju kao konačan produkt. Volim taj osjećaj kad uzmeš ploču u ruke, pogledaš popis pjesama i jedva čekaš da dođeš kući poslušati je. Sretan sam što sam ove godine izabran za ambasadora ovog dana i veselim se druženju s publikom.“ – izjavio je Željko Bebek.

Uz navedeno, HDU organizira i humanitarni glazbeni kviz u kojemu će sudjelovati brojna poznata lica domaće glazbene scene, a krajem travnja, HDU i ZAPRAF će, kao i svake godine, na prigodan način obilježiti i Svjetski dan intelektualnog vlasništva (26. travnja).

 „Glazba je umjetnost koju čovjek voli, prati i njeguje odmalena. Ona uključuje podjednako ljubav njezinih slušatelja, ali i golemi trud i rad svojih kreatora. Mi ih u travnju okupljamo na jedno mjesto, odajući glazbi priznanje kroz brojne aktivnosti. Hvala svim našim suradnicima, dionicima hrvatske glazbene i medijske scene te ostalima bez čije podrške ovaj projekt ne bi zaživio već treću godinu zaredom. Pozivam sve zainteresirane da nas prate i pridruže nam se na događanjima – obećajemo, nećete biti razočarani!“ – izjavio je predsjednik HDU-a i ZAPRAF-a, Želimir Babogredac.

Kroz cijeli mjesec ljubitelje glazbe očekuju i prigodni nagradni natječaji te druga zanimljiva iznenađenja. Sve informacije o aktivnostima povodom Mjeseca glazbe dostupne su na službenoj web stranici HDU-a te HDU Facebook stranici.