Veliki rođendanski koncert glazbene dive naših prostora, Meri Cetinić, održan je sinoć u prepunoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje su vjerni pratitelji njezinih melodija i dalmatinskih nota uživali u bezvremenskim hitovima. Od njezina albuma prvijenca pod nazivom Meri prošlo je 40 godina uspješnog glazbenog djelovanja i diskografskih dostignuća za koja je ovom prilikom nagrađena posebnim priznanjem Hrvatske diskografske udruge – Multi-platinum Award.

Javnost je ovu glazbenicu prvi put upoznala u Splitu 1968. godine na „Raspjevanom proljeću“, natjecanju mladih pjevača gdje je pobijedila, a kasniju bogatu karijeru gradila je kao solo izvođačica te kroz brojne suradnje s poznatim glazbenicima domaće i inozemne scene. 1973. godine kao vodeća vokalistica grupe More snima prvu LP ploču istoimenog naziva More.

Meri Cetinić glazbenica je kojoj domaća scena duguje mnogo i izrazito smo joj zahvalni na 40 godina diskografskih ostvarenja koja su i danas prepoznata kroz neke od njezinih bezvremenskih hitova. Velika nam je čast dodijeliti joj najvažnije priznanje prema kategorizaciji svjetske diskografske organizacije IFPI za njezina dostignuća u diskografiji naših područja“, izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge, koji je na sinoćnjem susretu uručio priznanje Meri.

Iza Meri Cetinić danas je više od 20 izdanih albuma, a albumi More i Ja sam žena doživjeli su i svoja reizdanja koja su još uvijek popularna među brojnim ljubiteljima glazbe. Kroz čitavu je karijeru Meri Cetinić nagrađivana raznim priznanjima za pjevačicu godine, kantautorska djela te izvanredne diskografske uspjehe, a Hrvatska diskografska udruga uvrstila ju je i u posljednje izdanje knjige priča o albumima povodom Nacionalnog dana albuma, 71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja, gdje je njezin album Ja sam žena predstavljen kao prvi ženski autorski pop album u domaćoj diskografiji.

„Htjela bih zahvaliti Hrvatskoj diskografskoj udruzi i gospodinu Želimiru Babogredcu, Multi-platinum Award je zbilja jedna prekrasna nagrada za glazbenika. Ja jesam u svojem radu imala četiri albuma platinaste naklade, ali ovo nisam ipak nisam očekivala i od srca sam zahvalna“, rekla je Meri Cetinić.

Stihovi njezinih hitova poput Čet’ri stađuna, Konoba, Samo simpatija i ostalih, i danas su omiljeni među slušateljima, pamte se i pjevaju te predstavljaju inspiraciju mnogim glazbenicima. Svojim je nastupima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu (SAD, Kanada, Australija…) utkala prepoznatljivi glazbeni potpis po kojemu danas nosi zasluženi prefiks glazbene dive, a zahvaljujući kojemu su njezina diskografska djela prepoznata diljem svijeta. Ove je godine primila i zasluženu Nagradu za životno djelo koju joj je uručila Dubrovačko-neretvanska županija, a Multi-platinum Award za 40 godina diskografskih dostignuća potvrđuje njezin status jedne od najvećih na domaćoj glazbenoj sceni.

Fotografije: Marko Šolić