Dana 15. i 16. rujna 2022. godine u Estorilu (Portugal) održan je kongres ALAI 2022. na temu Autorska, srodna i specijalna prava.

Međunarodna udruga ALAI okuplja pravne stručnjake i praktičare iz čitavog svijeta, a posvećena je proučavanju i raspravljanju o pravnim pitanjima vezanim uz zaštitu interesa kreativnih pojedinaca. Ove godine, osobit naglasak stavljen je na prava izvođača i proizvođača fonograma radi brojnih pitanja koja su se otvorila u državama članicama Europske unije kao posljedica implementacije Direktive o autorskim i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu 2019/790.

Ovogodišnja tema kongresa ALAI 2022. bila je “Autorska, srodna i specijalna prava”

U ime Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a kongresu je prisustvovala odvjetnica Valentina Šokec iz odvjetničkog društva KORPER i PARTNERI.

Okupljeni stručnjaci bili su složni u zaključku da je smisao Direktive bio osigurati bolju zaštitu autora i izvođača na digitalnom tržištu, međutim naglašeno je da države članice u određivanju mehanizama za njihovu zaštitu moraju voditi računa da ne povrijede ravnotežu u odnosu na druge dionike koji doprinose stvaranju djela, osobito proizvođače fonograma.

Valentina Šokec s predstavnicima IFPI-ja na kongresu

U razgovorima s predstavnicima zakonodavnih tijela iz pojedinih zemalja članica Europske unije spomenut je i problem retroaktivne primjene novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima RH, koje rješenje nema niti jedna druga država u svijetu, za što nije pronađeno uporište u Direktivi.

Fotografije: Valentina Šokec