Hrvatska diskografska udruga započela je suradnju sa CMC Televizijom na novom i atraktivnom projektu naziva Gundulićeva – Ulica glazbe. Svakog utorka predstavljat ćemo priče glavnih dionika domaće glazbene industrije, od najuspješnijih diskografa pa sve do najeminentnijih izvođača i izvođačica, a sve iz naše zagrebačke ulice glazbe.

Gundulićeva je oduvijek bila ulica glazbe. Preseljenje kultne prodavaonice ploča Jugoton / Croatia Records iz Bogovićeve ulice u Gundulićevu 3 očito je bilo sudbinski predodređeno jer, prema izvatku iz Jutarnjeg lista objavljenom 28. studenog 1928. godine., tamo je na kućnom broju 5 bila smještena tvrtka Breyer. U njoj su se prodavali gramofoni i gramofonske ploče. Na broju 8 bila je firma S. AD. Engl., zastupnici mnogih svjetski poznatih brandova koji su prodavali gramofone i ploče marke Columbia.

Music Shop Croatia Records

Kao i danas važna je bila i činjenica što je upravo u istoj ulici i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda koja se u Gundulićevu preselila 1876. godine, a otvorena je svečanim koncertom 4. prosinca iste godine. Zanimljivo je da je tada bila na kućnom broju 1000.

Romana Matanovac Vučković, profesorica, znanstvenica, savjetnica ministrice kulture i predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda, komentirala je: “Gundulićeva je meni osobno sinonim za glazbu. Mi smo se tu, u mojoj mladosti, svi družili kroz Hrvatski glazbeni zavod i Muzičku akademiju koja je tu bila, Glazbenu školu ‘Vatroslav Lisinski’.

Romana Matanovac Vučković, Hrvatski glazbeni zavod

Pored povijesnog utjecaja naše glazbene ulice, u njoj su stasali i za današnjicu važni dućani vodećih diskografskih kuća u regiji.

Ovdje je bila muzička naklada u ovom istom prostoru, danas se zove Dancing Bear, a imamo još dućane Croatia Recordsa, Aquarius Recordsa. Dakle, s pravom možemo reći da je Gundulićeva glazbena ulica“, rekao je Silvije Varga, direktor glazbene kuće Dancing Bear Music.

Silvije Varga, Dancing Bear Music

Iz Hrvatske diskografske udruge poručili su: “Izrazito nas veseli što smo uspjeli pokrenuti još jedan novi projekt sa CMC Televizijom. U emisiji će, pored spomenutih diskografa čiji su dućani locirani u Gundulićevoj, svoje iskustvo s fizičkim dućanima web-shopovima predstaviti i uspješne glazbene kuće i ostale izdavače – Dallas Records, Menart, Scardona i Hit Records. Isto tako, radujemo se predstaviti iskustva različitih izvođača, od  etabliranih doajena pa sve do najnovijih talentiranih izvođača i izvođačica.

Zašto Gundulićevu zovemo ulicom glazbe, provjerite svakog utorka u 19:15 sati samo na CMC Televiziji!

Pratite naše društvene profile na Facebooku i Instagramu te službenu web stranicu jer vas čeka pregršt kvalitetnog i atraktivnog glazbenog sadržaja!

Fotografije: CMC Televizija