Održana tematska sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj se „raspravljalo“ o odnosu izvođača i glazbenih izdavača pokazala je da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek iskoristila Odbor kao alibi za neutemeljene i neobrazložene, već najavljene izmjene konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Ministrica se na sastanku vrlo pristrano priklonila stajalištima predstavnika izvođačkih organizacija Hrvatske glazbene unije i HUZIP-a, ne uvažavajući niti jedan argument koji su iznijeli nositelji hrvatske glazbene industrije koji se ignoriraju mjesecima, te najavila izmjene Zakona i postojećeg glazbenog modela koji uspješno funkcionira u svijetu, ali po njezinom mišljenju, ne i u Hrvatskoj.

Ministrica je očito preuzela ulogu zakonodavca jer je svojevoljno donijela odluku o tome da su potrebne dodatne izmjene u nacrtu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, unatoč tome što nakon prvog čitanja u hrvatskom Saboru na tekst prijedloga Zakona nije bio stavljen niti jedan amandman.

Upuštanje ministrice u privatne ugovorne odnose između izvođača i glazbenih izdavača zasigurno nije niti njena uloga niti uloga zakonodavca koji bi trebao biti u službi naroda, općih, a ne privatnih interesa, a naročito ne ako se time zapravo ograničavaju prava izvođača i smanjuje iznos financijske naknade koji će izvođači u konačnici primiti. To je u suprotnosti sa smjernicama koje su postavljene u EU Direktivi, a kojih se sve ostale države članice pridržavaju. Očito ministrica ni sama ne shvaća da bi bilo kakvo zadiranje države u privatne odnose prouzročilo potpuno urušavanje glazbenog sustava u Hrvatskoj.

U narednim danima vidjet ćemo hoće li ministrica ustrajati u svom naumu da pod izlikom zaštite izvođača priskrbi vodećim ljudima izvođačkih organizacija (svojoj interesnoj skupini) dodatnu moć i još jedan izvor prihoda ili će slijediti put EU Direktive, odnosno premijera Plenkovića.