Hrvatska diskografska udruga danas slavi svoj 29. rođendan!

Za prvog predsjednika izabran je Hrvoje Markulj iz diskografske kuće Orfej u vlasništvu HRT-a, dok je za potpredsjednika izabran Veljko Despot, urednik i producent diskografskih izdanja, diskograf, novinar i urednik. Za tajnika je izabran Zdravko Josipović, osnivač i prvi direktor diskografske kuće Suzy, dok su članove Upravnog odbora činili još i Šima Jovanovac, glazbenik i utemeljitelj nakladničke kuće Multi Music Media te Branko Paić, menadžer, producent i vlasnik diskografske kuće Scardona.

Nakon Hrvoja Markulja, drugi predsjednik udruge bio je Miroslav Škoro, uslijedili su Siniša Škarica, Milan Škrnjug, ponovo Škoro te od 2006. godine Želimir Babogredac, koji se i danas nalazi na čelu udruge.

Na desetu obljetnicu osnivanja Upravni odbor donio je odluku da se 14. lipnja proglasi Danom Hrvatske diskografske udruge.

U svojih 29 godina postojanja, Hrvatska diskografska udruga razvila se od inicijative nekolicine čelnih ljudi domaćih diskografskih kuća u vodeću diskografsku udrugu na području regije. Ponosni je član Svjetske diskografske organizacije (IFPI) od 2007. godine, od koje je primila i posebno priznanje za promicanje zaštite autorskih i srodnih prava u regiji.

Trenutno ima 30 redovnih članova, a hrvatska diskografija važan je dio ne samo glazbene industrije, nego i cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske, s godišnjim ulaganjima od preko 5 milijuna eura u nove snimke i izvođače.

Pod organizacijom Hrvatske diskografske udruge obilježavaju se brojna događanja koja slave glazbu u svim oblicima – dodjele nagrade Nova ploča i priznanja Multi-platinum Award, Dan prodavaonica ploča, Nacionalni dan albuma, radijske liste emitiranja, liste najprodavanijih albuma, izdavanje knjiga iz edicije “Priča o albumima”, provođenje istraživanja o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, projekt “Diskografska spajalica” i dr.

Misija udruge i dalje je ista: dati glas hrvatskoj glazbenoj industriji, baš kao što glazbena industrija danas ispunjava pradavnu želju da ljudski glas, talent i kreativnost budu sačuvani, zapisani i podijeljeni s publikom.