Nova ploča – godišnja nagrada koju dodjeluje Hrvatska diskografska udruga na dan svog osnutka za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, te bitan i prepoznatljiv uspjeh u ostvarivanju ciljeva Hrvatske diskografske udruge – ove godine pripala je producentu i glazbenom uredniku Siniši Škarici, rock grupi Psihomodo pop, diskografskoj kući Dallas Records i Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije.

Svaki od dobitnika svojim je djelovanjem utjecao na razvoj hrvatske diskografije i glazbene industrije uopće te na prepoznavanje doprinosa glazbe u okviru hrvatske kulture.

Svojim dugogodišnjim glazbenim radom, predanošću i ulaganjima u glazbu, ovogodišnji dobitnici doprinijeli su promociji glazbene umjetnosti i ostavili traga u bogatoj hrvatskoj glazbenoj baštini.

Siniša Škarica (fotografija: Eva Lešić)

Siniša Škarica svoj glazbeni i diskografski rad najvećim dijelom veže uz diskografsku kuću Jugoton/Croatia Records gdje je bio urednik i direktor programa u jednom od najuspješnijih razdoblja diskografije na ovim područjima. Autor je više knjiga o glazbi i diskografiji na području Hrvatske i Jugoslavije, a kao direktor programa kuće Croatia Records obnašao je i dužnost predsjednika Hrvatske diskografske udruge.

Psihomodo pop (foto: Radislav Jovanov Gonzo & Stanko Herceg)

Grupa Psihomodo pop obilježila je 40 godina zajedničkog glazbenog djelovanja, a već na početku je bilo vidljivo kako na tadašnju scenu donose neviđen izričaj rock’n’rolla. Tijekom svoje bogate diskografske djelatnosti Psihomodo pop je objavio 12 studijskih izdanja, a spot za englesku verziju jednog od najvećih uspješnica Ja volim samo sebe (I’m In Love With Gobac) prikazivan je na MTV-u, postavši prvi videospot izvođača s ovih prostora na toj glazbenoj televiziji.

Dallas Records

Dallas Records, član Hrvatske diskografske udruge, Svjetske diskografske organizacije (IFPI), Regionalne udruge nezavisnih diskografa (RUNDA) i Europske udruge nezavisnih izdavača (IMPALA) ove godine obilježava 30 godina rada u diskografiji. Do danas je objavio više od 1000 albuma te niz singlova koje su tijekom godina osvojili radijski eter Hrvatske, a među izvođačima u rosteru nalaze se Severina, Let 3, Vatra, Psihomodo pop, Neno Belan, TBF, Tereza Kesovija, Edo Maajka, Luka Nižetić, Paraf i brojni drugi.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (fotografija: Jasenko Rasol)

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih orkestara u Europi, izrastavši iz orkestra osnovanog 1929. pri tadašnjem Radio Zagrebu. Jedinstvenom programskom orijentacijom, u čijem je središtu neprekidno izvođenje i poticanje nastanka djela hrvatskih autora, uz njegovanje standardnog, ali i manje poznatog repertoara, Simfonijski orkestar HRT-a profilirao se u jedno od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj, sudjelujući na brojnim manifestacijama klasične glazbe.

Nagrada Nova ploča osnovana je 2020. godine na obljetnicu obilježavanja 25 godina postojanja Hrvatske diskografske udruge (HDU) u svrhu odavanja priznanja istaknutim pojedincima i institucijama koji su svojim djelovanjem dali izniman doprinos u promociji značaja hrvatske glazbene industrije i djelovanja HDU-a. Imena dobitnika nagrade Nova ploča objavljuju se svake godine na datum 14. lipnja, kada Hrvatska diskografska udruga obilježava svoj dan.

Povjerenstvo za dodjelu ovogodišnjih nagrada činili su Dubravka Tomeković Aralica, Hrvoje Markulj, Mirjana Matić, Siniša Bizović i Zlatko Turkalj Turki. Odluku o dobitnicima nagrade Nova ploča za 2024. godinu jednoglasno je usvojio Upravni odbor Hrvatske diskografske udruge.

Svečana dodjela nagrade Nova ploča održat će se u Zagrebu u studenome ove godine.

Više o nagradi Nova ploča i ovogodišnjim dobitnicima možete pronaći na posebnoj stranici HDU-a posvećenoj nagradi.

Dobitnici nagrade Nova ploča iz prijašnjih godina su: Hrvoje Markulj, Veljko Despot, Zdravko Josipović, Šima Jovanovac i Branko Paić (2021.), Tereza Kesovija, Croatia Records, Drago Diklić i Stjepan Jimmy Stanić (2022.) te Gabi Novak, Mišo Kovač, Zrinko Tutić, Menart, Dancing Bear i Hit Records (2023.).