Hrvatska diskografska udruga verificirala inozemnu top-listu slušanosti

Airplay Radio Chart petnaest godina mjeri popularnost i prisutnost inozemnih izvođača i njihovih pjesama u programima domaćih radijskih stanica, a njegova radijska prezentacija emitira se u eteru javnog radijskog servisa HR2.

Hrvatska diskografska udruga je – u suradnji s HR2 i uz pomoć sustava 1Played – omogućila automatsko praćenje emitiranja pjesama u programima radijskih postaja diljem Hrvatske čime je osigurana veća preciznost mjerenja popularnosti.

Verificiranjem top-liste Airplay Radio Chart od strane Hrvatske diskografske udruge ona postaje jedina službena top-lista emitiranja stranih singlova u hrvatskom radijskom prostoru. Novi način izračuna liste predstavljen je u emisiji koja je emitirana uživo s radijskog festivala RadioCity Milano na kojemu su sudjelovali urednici emisije Monika Lelas i Goran Komerički.

ARC Top 40 je radijski format prezentacije tjednog izvještaja Airplay Radio Charta koji informira slušatelje o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškuje poslovne vijesti iz industrije zabave, a emitira se svakoga ponedjeljka od 18:35 do 21 sat.

Novi format emisije sadržavat će i rubriku ‘Domaća zadaća’ u kojemu će domaći izvođači uz predstavljanje novosti iz svoje karijere prezentirati i vlastite obrade najdražih svjetskih hitova.
Mjerenje popularnosti važan je izvor informacija za sudionike glazbene industrije – diskografe, publishere, organizatore koncerata, klubove, izvođače, medije – jer pokazuje trendove u svijetu popularne kulture, kao i traženost pojedinih pjesama, izvođača i žanrova kod domaće publike.

Tjedni izvještaj Airplay Radio Chart broj sto mjesta, a u formi ARC 100 bit će svakoga utorka dostupan na internetskim stranicama Drugoga programa i na stranici top-lista.hr.