U IX. gimnaziji održana edukacija o autorskom i srodnom pravu

Nastavno na već započete edukativne aktivnosti predstavnici ZAPRAF-a i HDU-a u sklopu Mjeseca glazbe, a uoči Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, održali su predavanja o intelektualnom vlasništvu i potrebi poštivanja autorskog i srodnih prava učenicima zagrebačke IX. gimnazije.

Uz predstavljanje djelatnosti udruga ZAPRAF i HDU, učenici i profesori upućeni su u sustav autorsko-pravne regulative Republike Hrvatske, a kroz zanimljivu raspravu naglašena je važnost poštivanja autorskih i srodnih prava na glazbenim djelima. Svoj doprinos zanimljivoj raspravi dao je bend Bang Bang čiji su Lara i Hrvoje Prskalo učenicima odgovarali na pitanja vezana uz autorska prava iz vlastitog iskustva, ali i počastili ih kratkim glazbenim nastupom.

‘Mjesec glazbe’ manifestacija je koju je organizirala Hrvatska diskografska udruga uz podršku najvećih hrvatskih diskografskih kuća, ZAPRAF-a – kolektivne organizacije za zaštitu prava proizvođača fonograma te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba.

Mjesec glazbe započeo je panelom ‘Glazba i radio 2017 – strateško partnerstvo’, nastavio se ‘HDU Glazbenim kućicama’ i koncertima iznenađenja, uslijedio je ‘Dan prodavaonica ploča’, a s ovom edukacijom zaokružena je glazbena priča HDU-a u mjesecu travnju.