Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) ponovno svojim informacijama zbunjuje izvođače.

Dana 11. studenog 2022.g HUZIP je uputio dopis izvođačima u kojem ih upozorava da pojedini diskografi potpisivanje diskografskog ugovora i objavljivanje novog diskografskog izdanja uvjetuju popisivanjem otkaza punomoći HUZIP-u, što je netočno, prema njihovom mišljenju pravno neutemeljeno i usmjereno isključivo na štetu izvođača.

Treba podsjetiti da je u svibnju ove godine HUZIP objavio novi obrazac svoje generalne punomoći u koji su uvrštena  i ona  prava koja se ne moraju ostvarivati obvezno preko HUZIP-a. Prvenstveno se to odnosi na prava koja izvođači ostvaruju na internetu, od Youtubea, Facebooka, Instagrama te digitalnih glazbenih servisa kao što su Spotify, Deezer, Apple Music i ostali.

Do sada su izvođači ta prava ostvarivali, sukladno postojećoj praksi u glazbenoj industriji u svijetu i u Hrvatskoj, individualno, svojom slobodnom voljom. U novoj punomoći nije ostavljena ta mogućnost izbora, što je suprotno propisanim pravilima i vodi u kaos, jer jednom kad su prava prenesena na HUZIP ne mogu se prenositi dalje na diskografa.

Unatoč preporuci Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) sve do sada komunicirane javno dostupne informacije od strane HUZIP-a po pitanju punomoći bile su pravno netočne te su kroz online postupak bile polutransparentne i upravo su one izazvale ovakav kaos u praksi.

Ova obavijest dolazi u nastavku od strane HUZIP-a koji ponovno iznosi pravno netočne informacije kada tvrdi da će se punomoć HUZIP-a aktivirati ISKLJUČIVO u slučaju kada izvođač i diskograf NEMAJU potpisan međusobni ugovor. To ne proizlazi iz punomoći koju su sastavili pa i nadalje vrijedi zakonsko pravilo prema kojem bi izvođači odgovarali za slučaj da su svoja prava istodobno prenijeli i na HUZIP i na diskografa s kojim surađuju.

Zato Hrvatska diskografska udruga još jednom upozorava izvođače da budu sigurni da prava za snimke koje su već prenijeli na svog diskografa ne mogu kasnije prenositi na HUZIP i obrnuto.

Ovo je već treća pismena manipulacija od strane HUZIP-a koji svojim rečenicama na netransparentan način govori o mogućnostima i slobodi izbora svakog izvođača.

Žao nam je što i ovoga puta moramo upozoravati na netočne informacije te ovim putem još jednom molimo izvođače da se informiraju pravno prije potpisivanja bilo kakvih punomoći koji mogu za njih izazvati štetu.